Informacje szczegółoweSTOSOWANIE ŚRODKA REGULATOR WZROSTU I ROZWOJU ROŚLIN w formie proszku umieszczonego w
wodorozpuszczalnej folii, który po umieszczeniu w wodzie uwalnia substancję czynną w formie gazu
(VP), środek przeznaczony do stosowania celem utrzymywania jakości i poprawy zdolności
przechowalniczych oraz opóźniania procesów przejrzewania podczas przechowywania w chłodni
(zwykłej i z kontrolowaną atmosferą): jabłek, gruszek, gruszek azjatyckich, pigwy pospolitej, śliwek,
moreli, brzoskwiń, nektarynek, kiwi, pomidorów, papryki, oberżyny, kapusty głowiastej, kapusty
pekińskiej, brokułu, kwiatów roślin ozdobnych, cebulek tulipanów i innych roślin ozdobnych.
Substancja czynna środka działa poprzez wyhamowanie produkcji etylenu i wszelkich procesów
zachodzących w roślinach pod wpływem etylenu wytwarzanego przez samą roślinę, jak i pobranego z
otoczenia. Środek jest sformułowany w postaci proszku zawartego w wodnorozpuszczalnych
saszetkach, który zmieszany z wodą powoduje uwolnienie się lotnej substancji czynnej, która następnie
przedostaje się do tkanek przechowywanych roślin.
STOSOWANIE ŚRODKA
Jabłoń (owoce przeznaczone do przechowywania) Maksymalna dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 0,068 g/m3 chłodni. Zalecana dawka środka dla jednorazowego stosowania: 0,037 - 0,068 g/m3 chłodni.Termin stosowania: Jabłka przeznaczone do przechowania powinny być zebrane w optymalnej fazie
dojrzałości. Zabieg powinien być wykonany w ciągu 7 dni od zbioru owoców czekających w chłodni
poniżej 10°C lub w ciągu 3 dni od zbioru owoców czekających na zabieg w temperaturze powyżej 10°C.
Zabieg może być wykonany w dowolnej temperaturze, od minimalnej rekomendowanej do
przechowywania danej odmiany aż do 20°C, jak również w czasie chłodzenia.
Maksymalna liczba zabiegów na partię przechowywanych owoców: 1Załącznik do decyzji MRiRW nr R- 402/2023d z dnia 22.05.2023 r. zmieniającej zezwolenie MRiRW nr R-101/2015 z dnia 16.07.2015 r. odnowione decyzją MRiRW nr R-28/2021o z dnia 22.07.2021 r. 2Etykieta środka ochrony roślin AppleSmart 3.3 VP, załącznik do zezwolenia MRiRW Zalecane stężenie substancji czynnej w powietrzu powinno wynosić: minimalnie 1,22 mg/m3 i maksymalnie 2,24 mg/m3 przy gęstości wypełnienia chłodni 250 kg owoców/m3.Zalecana ilość wody do uwolnienia lotnej substancji czynnej: 8 l do 10 l dla ilości środka od 10 g do 70
g.
Grusza (owoce przeznaczone do przechowywania) Maksymalna dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 0,049 g/m3 chłodni. Zalecana dawka środka dla jednorazowego stosowania: 0,02 - 0,049 g/m3 chłodni.Termin stosowania: Gruszki przeznaczone do przechowania powinny być zebrane w optymalnej fazie
dojrzałości. Zabieg powinien być wykonany w ciągu 7 dni od zbioru owoców czekających w chłodni
poniżej 10°C lub w ciągu 3 dni od zbioru owoców czekających na zabieg w temperaturze powyżej 10°C.
Zabieg może być wykonany w dowolnej temperaturze, od minimalnej rekomendowanej do
przechowywania danej odmiany aż do 20°C, jak również w czasie chłodzenia.
Maksymalna liczba zabiegów na partię przechowywanych owoców: 1
Zalecane stężenie substancji czynnej w powietrzu powinno wynosić: minimalnie 0,66 mg/m3 i maksymalnie 1,62 mg/m3 przy gęstości wypełnienia chłodni 250 kg owoców/m3.Zalecana ilość wody do uwolnienia lotnej substancji czynnej: 8 l do 10 l dla ilości środka od 10 g do 70
g.
STOSOWANIE ŚRODKA OCHRONY ROŚLIN W UPRAWACH I ZASTOSOWANIACHMAŁOOBSZAROWYCH Odpowiedzialność za skuteczność działania i fitotoksyczność środka ochrony roślin stosowanego w uprawach małoobszarowych ponosi wyłącznie jego użytkownik. Grusza azjatycka, pigwa pospolita (owoce przeznaczone do przechowywania) Maksymalna dawka środka dla jednorazowego przechowywania: 0,068 g/m3 chłodni.Zalecana dawka środka dla jednorazowego stosowania: 0,037 – 0,068 g/m3 chłodni.Termin stosowania:
Owoce przeznaczone do przechowania powinny być zebrane w optymalnej fazie dojrzałości. Zabieg
powinien być wykonany w ciągu 7 dni od zbioru owoców czekających w chłodni poniżej 10oC lub wciągu 3 dni od zbioru owoców czekających w chłodni powyżej 10oC. Zabieg może być wykonany wdowolnej temperaturze, od minimalnej rekomendowanej do przechowywania danej odmiany aż do
20oC, jak również w czasie chłodzenia.Czas zabiegu: 24 godziny.
Maksymalna liczba zabiegów na partię przechowywanych owoców: 1
Zalecane stężenie substancji czynnej w powietrzu powinno wynosić: minimalnie 1,22 mg/m3 i maksymalnie 2,24 mg/m3 przy gęstości wypełnienia chłodni 250 kg owoców/m3.Śliwa, morela, brzoskwinia, nektaryna, kiwi (owoce przeznaczone do przechowywania) Maksymalna dawka środka dla jednorazowego przechowywania: 0,049 g/m3 chłodni.Zalecana dawka środka dla jednorazowego stosowania: 0,037 – 0,049 g/m3 chłodni.Termin stosowania: Owoce przeznaczone do przechowania powinny być zebrane w optymalnej fazie
dojrzałości. Zabieg powinien być wykonany w ciągu 7 dni od zbioru owoców czekających w chłodni
poniżej 10oC lub w ciągu 3 dni od zbioru owoców czekających w chłodni powyżej 10oC. Zabieg możebyć wykonany w dowolnej temperaturze, od minimalnej rekomendowanej do przechowywania danej
odmiany aż do 20oC, jak również w czasie chłodzenia.Czas zabiegu: 24 godziny.
Maksymalna liczba zabiegów na partię przechowywanych owoców: 1Załącznik do decyzji MRiRW nr R- 402/2023d z dnia 22.05.2023 r. zmieniającej zezwolenie MRiRW nr R-101/2015 z dnia 16.07.2015 r. odnowione decyzją MRiRW nr R-28/2021o z dnia 22.07.2021 r. 3Etykieta środka ochrony roślin AppleSmart 3.3 VP, załącznik do zezwolenia MRiRW Zalecane stężenie substancji czynnej w powietrzu powinno wynosić: minimalnie 1,22 mg/m3 imaksymalnie 1,62 mg/m3 przy gęstości wypełnienia chłodni 250 kg owoców/m3.Pomidor (odmiany o czerwonej skórce), papryka, oberżyna (owoce przeznaczone do
przechowywania) Maksymalna dawka środka dla jednorazowego przechowywania: 0,049 g/m3 chłodni.Zalecana dawka środka dla jednorazowego stosowania: 0,037 – 0,049 g/m3 chłodni.Termin stosowania: Owoce przeznaczone do przechowania powinny być zebrane w optymalnej fazie
dojrzałości. Zabieg powinien być wykonany nie później niż 24 godziny od zbioru owoców.
Czas zabiegu: 12 godzin.
Maksymalna liczba zabiegów na partię przechowywanych owoców: 1
Zalecane stężenie substancji czynnej w powietrzu powinno wynosić: minimalnie 1,22 mg/m3 imaksymalnie 1,62 mg/m3 przy gęstości wypełnienia chłodni 195 kg owoców/m3.Kapusta głowiasta, kapusta pekińska, brokuł zwyczajny Maksymalna dawka środka dla jednorazowego przechowywania: 0,049 g/m3 chłodni.Zalecana dawka środka dla jednorazowego stosowania: 0,038 – 0,049 g/m3 chłodni.Termin stosowania: Warzywa przeznaczone do przechowania powinny być zebrane w optymalnej fazie
dojrzałości. Zabieg powinien być wykonany w ciągu 7 dni od zbioru.
Czas zabiegu: 24 godziny.
Maksymalna liczba zabiegów na partię przechowywanych warzyw: 1
Zalecane stężenie substancji czynnej w powietrzu powinno wynosić: minimalnie 1,254 mg/m3 imaksymalnie 1,617 mg/m3 przy gęstości wypełnienia chłodni 250 kg warzyw/m3.Rośliny ozdobne (przechowywanie kwiatów) Maksymalna/ zalecana dawka środka dla jednorazowego przechowywania: 0,024 g/m3 chłodni.Termin stosowania: Rośliny przeznaczone do przechowania powinny być zebrane w optymalnej fazie
rozwojowej. Zabieg powinien być wykonany natychmiast po zbiorze.
Czas zabiegu: 4 godziny.
Maksymalna liczba zabiegów na partię przechowywanych roślin/kwiatów: 3
Odstęp między zabiegami: co najmniej 1 dzień.
Zalecane stężenie substancji czynnej w powietrzu powinno wynosić 0,7875 mg/m3.Tulipan i inne rośliny cebulowe uprawiane na kwiaty (przechowywanie cebulek) Maksymalna/ zalecana dawka środka dla jednorazowego przechowywania: 0,016 g/m3 chłodni.Termin stosowania: Cebule przeznaczone do przechowania powinny być zebrane w optymalnej fazierozwojowej. Zabieg powinien być wykonany natychmiast po zbiorze.
Czas zabiegu: 12 godzin.
Maksymalna liczba zabiegów na partię przechowywanych cebul: 10
Odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni.
Zalecane stężenie substancji czynnej w powietrzu powinno wynosić 0,523 mg/m3.
Zalecana ilość wody do uwolnienia lotnej substancji czynnej: 8 do 10 l dla ilości środka od
10 g do 70 g.
WYKONYWANIE ZABIEGU Przed wykonaniem zabiegu zmierzyć kubaturę chłodni w celu ustalenia potrzebnej ilości środka.
Upewnić się, że pomieszczenie jest szczelne. Dobrać saszetki zawierające odmierzoną ilość środka w
foliach rozpuszczalnych w wodzie tak, aby ilość środka odpowiadała dawce środka potrzebnej do
jednorazowego zastosowania, nie przekraczając jej. Pojemnik zaopatrzony w pompę do mieszania wodyZałącznik do decyzji MRiRW nr R- 402/2023d z dnia 22.05.2023 r. zmieniającej zezwolenie MRiRW nr R-101/2015 z dnia 16.07.2015 r. odnowione decyzją MRiRW nr R-28/2021o z dnia 22.07.2021 r. 4Etykieta środka ochrony roślin AppleSmart 3.3 VP, załącznik do zezwolenia MRiRW wypełnić letnią wodą i umieścić w niewielkiej odległości od drzwi chłodni. Uruchomić pompę i
woreczki foliowe z właściwie dobraną ilością środka wrzucić do pojemnika z wodą. Piana powstająca
podczas rozpuszczania produktu nie ma wpływu na jakość działania środka. Folia rozpuszcza się w
ciągu 2 minut. W tym czasie chłodnię należy opuścić, szczelnie zamykając i zabezpieczając przed
dostępem nieupoważnionych osób oraz umieścić tabliczkę „Zamknięte - nie wchodzić”. Pozostałość
depozytu nośnika środka na dnie naczynia nie powoduje obniżenia jego skuteczności działania.
Pomieszczenia nie otwierać przez:24 godziny podczas przechowywania jabłek, gruszek, gruszek azjatyckich, pigwy pospolitej,
śliwek, moreli, brzoskwiń, nektarynek, kiwi, kapusty głowiastej, kapusty pekińskiej, brokułu,12 godzin podczas przechowywania pomidorów (odmiany o czerwonej skórce), papryki, oberżyny,4 godziny podczas przechowywania kwiatów roślin ozdobnych,12 godzin podczas przechowywania cebulek tulipanów i innych kwiatowych roślin ozdobnych.
Po tym czasie włączyć wentylację, otworzyć chłodnię i przed wejściem do niej wietrzyć przez 15 minut.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI, OKRESY KARENCJI I SZCZEGÓLNE WARUNKI
STOSOWANIA Okres od ostatniego zastosowania środka do dnia przeznaczenia rośliny uprawnej do konsumpcji (okres
karencji): Nie wymagany.
Efekt działania środka może być mniej widoczny na owocach, warzywach lub kwiatach będących w
nienajlepszej kondycji (w tym porażonych), przejrzałych przed rozpoczęciem przechowywania lub
zebranych w niewłaściwej fazie dojrzałości.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI DLA OSÓB STOSUJĄCYCH ŚRODEK, PRACOWNIKÓW ORAZ
OSÓB POSTRONNYCH Nie jeść, nie pić ani nie palić podczas używania produktu.
Stosować rękawice ochronne oraz odzież roboczą w trakcie wykonywania zabiegu.
Dokładnie umyć ręce po użyciu.
Okres od zastosowania środka do dnia, w którym na obszar, na którym zastosowano środek mogą wejść
ludzie oraz zostać wprowadzone zwierzęta (okres prewencji):
24 godziny (po tym czasie włączyć wentylację, otworzyć chłodnię i przed wejściem do niej wietrzyć
przez 15 minut).
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI ZWIĄZANE Z OCHRONĄ ŚRODOWISKA NATURALNEGO Nie zanieczyszczać wód środkiem ochrony roślin lub jego opakowaniem.
Nie myć aparatury w pobliżu wód powierzchniowych.
Unikać zanieczyszczania wód poprzez rowy odwadniające z gospodarstw i dróg. Unikać niezgodnego z przeznaczeniem uwalniania do środowiska.