Informacje szczegółoweOPIS DZIAŁANIAHERBICYD selektywny o działaniu układowym, stosowany doglebowo lub nalistnie, w formie granul
do sporządzania zawiesiny wodnej.
Zgodnie z klasyfikacją HRAC substancja czynna metrybuzyna zaliczana jest do grupy C1.
DZIAŁANIE NA CHWASTY Substancja czynna pobierana jest głównie przez korzenie, częściowo przez liście, powoduje inhibicje
procesy fotosyntezy.
Środek niszczy skutecznie chwasty od fazy kiełkowania do fazy 2-4 liści właściwych.
Chwasty wrażliwe:gwiazdnica pospolita, jasnota purpurowa, maruna bezwonna, poziewnik
szorstki, przetacznik perski, rdest plamisty, tobołki polne, wiechlina
roczna.Chwasty średniowrażliwe: chwastnica jednostronna, komosa biała, rdest kolankowy.Chwasty średnioodporne: szarłat szorstki.STOSOWANIE ŚRODKA Środek przeznaczony jest do stosowania przy użyciu samobieżnych lub ciągnikowych opryskiwaczy
polowych.2 Etykieta środka ochrony roślin BUZZIN, załącznik do zezwolenia MRiRW Ziemniak Termin stosowania: Środek stosować przed wschodami roślin ziemniaka, po obredleniu i ostatecznym
ukształtowaniu redlin.Maksymalna /zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania: 0,75 kg/ha.Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1.Zalecana ilość wody: 200-400 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
STOSOWANIE ŚRODKA OCHRONY ROŚLIN W UPRAWACHI ZASTOSOWANIACH MAŁOOBSZAROWYCH Odpowiedzialność za skuteczność działania i fitotoksyczność środka ochrony roślin stosowanego w uprawach małoobszarowych ponosi wyłącznie jego użytkownik
Pomidor, bakłażan Termin stosowania: Środek stosować przed wschodami roślin (BBCH 00-09) lub w fazie 4-6 liści (BBCH
14-16). Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5 kg/ha. Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1.Zalecana ilość wody: 200 - 300 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI, OKRESY KARENCJI I SZCZEGÓLNE WARUNKI STOSOWANIA Okres od ostatniego zastosowania środka do dnia zbioru rośliny uprawnej (okres karencji):
Ziemniak, pomidor, bakłażan - nie dotyczy.
1.Strategia zarządzania odpornościąW celu zminimalizowania ryzyka wystąpienia i rozwoju odporności chwastów na herbicydy należy
zgodnie z Dobrą Praktyką Rolniczą:
–postępować ściśle zgodnie ze wskazówkami zawartymi w etykiecie środka ochrony roślin –stosować
środek w zalecanej dawce, w zalecanym terminie zapewniającym optymalne zwalczanie chwastów,–dostosować dobór środka chwastobójczego oraz decyzji o wykonaniu zabiegu do panującego
(ewentualnie potencjalnego) zachwaszczenia, z uwzględnieniem gatunków dominujących i progów
szkodliwości,–stosować rotację herbicydów (substancji czynnych) o różnym mechanizmie działania,–stosować mieszankę herbicydów (substancji czynnych) o różnym mechanizmie działania,–stosować w rotacji i/lub mieszaninie herbicydy działające na kilka procesów życiowych chwastów (o
różnym mechanizmie działania),–stosować herbicyd o danym mechanizmie działania tylko 1 raz w ciągu sezonu wegetacyjnego rośliny
uprawnej,–dostosować zabiegi uprawowe do warunków panujących na polu, zwłaszcza do rodzaju i nasilenia
chwastów,–używać różnych metod kontroli zachwaszczenia, w tym zmianowania upraw itp.,–używać kwalifikowanego materiału siewnego,–czyścić maszyny rolnicze, aby zapobiec przenoszeniu materiału rozmnożeniowego chwastów na inne
stanowiska,–informować posiadacza zezwolenia o nie satysfakcjonującym zwalczaniu chwastów,–w celu uzyskania szczegółowych informacji należy się skontaktować z doradcą, posiadaczem
zezwolenia lub przedstawicielem posiadacza zezwolenia.2.Środka nie stosować na plantacjach ziemniaka przeznaczonych na materiał sadzeniakowy.3.Po zastosowaniu środka zwłaszcza w przypadku wystąpienia opadów deszczu wkrótce po zabiegu
może dojść do przejściowego przejaśnienia roślin.3 Etykieta środka ochrony roślin BUZZIN, załącznik do zezwolenia MRiRW 4.W niesprzyjających warunkach istnieje możliwość wystąpienia objawów fitotoksyczności po
zastosowaniu środka.5.Ze względu na zróżnicowaną wrażliwość odmian ziemniaka na substancję czynną środka (dla
niektórych odmian ziemniaka okres od zabiegu do wschodów nie powinien być krótszy niż 10 dni)
oraz ryzyko uodpornienia się niektórych gatunków chwastów, w przypadku jakichkolwiek
wątpliwości zaleca się przed podjęciem decyzji o wykonaniu zabiegu konsultację z posiadaczem
zezwolenia lub jego przedstawicielem.6.Środka nie stosować:–na glebach zbrylonych i przesuszonych,–na glebach bardzo lekkich,–na glebach piaszczystych i przepuszczalnych - w temperaturze powyżej 25ºC.7.Podczas stosowania środka nie dopuścić do:znoszenia cieczy użytkowej na sąsiadujące plantacje roślin uprawnych,nakładania się cieczy użytkowej na stykach pasów zabiegowych i uwrociach.NASTĘPSTWO ROŚLIN Przed wysiewem roślin uprawianych następczo należy wykonać orkę na głębokość minimum 15 cm.
Przy doborze roślin uprawianych następczo należy uwzględnić następujące ograniczenia przez 3
miesiące od zabiegu nie można wysiewać marchwi, przez 4 miesiące od zabiegu koniczyny i lucerny,
a przez 6 miesięcy od zabiegu rzepaku, grochu i buraków. W przypadku wcześniejszego zaorania
plantacji opryskiwanej środkiem (w wyniku wymarznięcia roślin lub uszkodzenia przez choroby
i szkodniki) na polu tym po wykonaniu orki na głębokość co najmniej 15 cm można uprawiać tylko
kukurydzę.SPORZĄDZANIE CIECZY UŻYTKOWEJ Przed przystąpieniem do sporządzania cieczy użytkowej dokładnie ustalić potrzebną jej ilość. Odważonąilość środka wsypać do zbiornika opryskiwacza napełnionego częściowo wodą (z włączonym
mieszadłem). Opróżnione opakowania przepłukać trzykrotnie wodą a popłuczyny wlać do zbiornika
opryskiwacza z cieczą użytkową. Następnie zbiornik opryskiwacza uzupełnić wodą do potrzebnej ilości.
Opryskiwać z włączonym mieszadłem. Po wsypaniu środka do zbiornika opryskiwacza
niewyposażonego w mieszadło hydrauliczne ciecz w zbiorniku mechanicznie wymieszać. Środek łatwo
tworzy zawiesinę i nie wymaga dodatkowego mieszania w osobnym naczyniu.
POSTĘPOWANIE Z RESZTKAMI CIECZY UŻYTKOWEJ I MYCIE APARATURY Resztki cieczy użytkowej należy:
–jeżeli jest to możliwe, po uprzednim rozcieńczeniu zużyć na powierzchni, na której przeprowadzono
zabieg, lub–unieszkodliwić z wykorzystaniem rozwiązań technicznych zapewniających biologiczną degradację
substancji czynnych środków ochrony roślin, lub–unieszkodliwić w inny sposób, zgodny z przepisami o odpadach.Po pracy aparaturę dokładnie wymyć.
Z wodą użytą do mycia aparatury należy postąpić tak jak z resztkami cieczy użytkowej, stosując te
same środki ochrony osobistej.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI DLA OSÓB STOSUJĄCYCH ŚRODEK, PRACOWNIKÓW ORAZ
OSÓB POSTRONNYCH Przed zastosowaniem środka należy poinformować o tym fakcie wszystkie zainteresowane strony, które
mogą być narażone na znoszenie cieczy użytkowej i które zwróciły się o taką informację.Nie jeść, nie pić ani nie palić podczas używania produktu.
Stosować rękawice ochronne w trakcie przygotowywania cieczy użytkowej.
Stosować rękawice ochronne, odzież ochronną (nienasiąkliwy kombinezon), zabezpieczającą przed
oddziaływaniem środków ochrony roślin, gumowe obuwie (np. kalosze) i nakrycie głowy w trakcie
wykonywania zabiegu.
Unikać zanieczyszczenia skóry.
Dokładnie umyć ręce po użyciu.
Okres od zastosowania środka do dnia, w którym na obszar, na którym zastosowano środek mogą
wejść ludzie oraz zostać wprowadzone zwierzęta (okres prewencji):
nie wchodzić do czasu całkowitego wyschnięcia cieczy użytkowej na powierzchni roślin.4 Etykieta środka ochrony roślin BUZZIN, załącznik do zezwolenia MRiRW ŚRODKI OSTROŻNOŚCI ZWIĄZANE Z OCHRONĄ ŚRODOWISKA NATURALNEGO Nie zanieczyszczać wód środkiem ochrony roślin lub jego opakowaniem. Nie myć aparatury w pobliżu
wód powierzchniowych. Unikać zanieczyszczania wód poprzez rowy odwadniające z gospodarstw i
dróg.W przypadku stosowania środka w uprawie ziemniaka:
W celu ochrony organizmów wodnych konieczne jest wyznaczenie zadarnionej strefy ochronnej
o szerokości 20 m od zbiorników i cieków wodnych.W przypadku stosowania środka w uprawie pomidora i bakłażana:
W celu ochrony organizmów wodnych konieczne jest wyznaczenie zadarnionej strefy ochronnej
o szerokości 10 m od zbiorników i cieków wodnych.W przypadku stosowania środka w uprawie ziemniaka, pomidora, bakłażana:
W celu ochrony roślin oraz stawonogów niebędących celem działania środka konieczne jest wyznaczenie
strefy ochronnej o szerokości 5 m od terenów nieużytkowanych rolniczo.