Informacje szczegółoweOPIS DZIAŁANIAFUNGICYD, koncentrat w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą (SC), o działaniu
powierzchniowym i wgłębnym do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego.
Zgodnie z klasyfikacją FRAC substancja czynna pirymetanil zaliczana jest do grupy inhibitorów
syntezy metioniny, Grupa FRAC 9.
STOSOWANIE ŚRODKAŚrodek przeznaczony do stosowania przy użyciu samobieżnych lub ciągnikowych opryskiwaczy
sadowniczych, samobieżnych lub ciągnikowych opryskiwaczy polowych, opryskiwaczy ręcznych
(poza jabłonią i gruszą) oraz opryskiwaczy szklarniowych.
Etykieta środka ochrony roślin Scala, załącznik do zezwolenia MRiRW Jabłoń Parch jabłoniMaksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha.
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,75-1,0 l/ha.
Wyższą z zalecanych dawek stosować w przypadku większego zagrożenia chorobą.Termin stosowania: Środek stosować od fazy pękania pąka do fazy, gdy owoc osiąga 70% typowej
wielkości (BBCH 53-77), zapobiegawczo co 7-10 dni w zależności od przebiegu pogody i sygnalizacji
lub interwencyjnie do 72 godzin po infekcji. Liczba zabiegów : 4
Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.Zalecana ilość wody: 200-1500 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Gorzka zgnilizna Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,5 l/ha (1,0 l/10 000 m2 opryskiwanej powierzchni ściany liści - LWA (maksymalna LWA = 15 000 m2).Termin stosowania: Środek stosować od fazy, gdy owoc osiąga 90% typowej wielkości (BBCH 79) do
momentu osiągnięcia dojrzałości konsumpcyjnej, kiedy owoce posiadają typowy smak i jędrność
(BBCH 89). Liczba zabiegów: 3.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.Zalecana ilość wody: 200-2000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.Maksymalna łączna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4.
Grusza Gorzka zgnilizna Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,5 l/ha (1,0 l/10 000 m2opryskiwanej powierzchni ściany liści - LWA (maksymalna LWA = 15 000 m2).Termin stosowania: Środek stosować od fazy, gdy owoc osiąga 90% typowej wielkości (BBCH 79) do
momentu osiągnięcia dojrzałości konsumpcyjnej, kiedy owoce posiadają typowy smak i jędrność
(BBCH 89). Liczba zabiegów: 3
Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.Zalecana ilość wody: 200-2000 l/ha
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Maksymalna łączna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4 (z uwzględnieniem zastosowań
wymienionych w dalszej części etykiety).
W ochronie przed gorzką zgnilizną nie należy przekraczać maksymalnej dawki środka = 1,5 l/ha,
nawet w sytuacji, gdy w sadzie aktualna powierzchnia ściany liści (LWA) wskazywać może na
potrzebę zwiększenia dawki.STOSOWANIE ŚRODKA OCHRONY ROŚLIN W UPRAWACHI ZASTOSOWANIACH MAŁOOBSZAROWYCHEtykieta środka ochrony roślin Scala, załącznik do zezwolenia MRiRW Odpowiedzialność za skuteczność działania i fitotoksyczność środka ochrony roślin stosowanego w uprawach małoobszarowych ponosi wyłącznie jego użytkownikGrusza, pigwa pospolita, nieszpułka zwyczajna, świdośliwa Parch Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha.Termin stosowania: Środek stosować od fazy pękania pąka do fazy, gdy owoc osiąga 70% typowej
wielkości (BBCH 53-77), zapobiegawczo co 7-10 dni w zależności od przebiegu pogody i sygnalizacji
lub interwencyjnie do 72 godzin po infekcji. Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.Zalecana ilość wody: 200-1500 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Winorośl Szara pleśńMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 2,0 l/ha.Termin stosowania: Środek stosować od początku fazy kwitnienia do pełni dojrzewania jagód (BBCH
61-85). Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1.Zalecana ilość wody: 1600 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Truskawka uprawiana w polu Szara pleśńMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 2,0 l/ha.Termin stosowania: Środek stosować od początku fazy rozwoju kwiatostanu, gdy na dnie rozety
ukazują się pierwsze zamknięte pąki kwiatowe do końca dojrzewania owoców (BBCH 55-89). Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 3.
Odstęp między zabiegami: 7-14 dni.Zalecana ilość wody: 200-2000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Truskawka uprawiana pod osłonami i w szklarniach Szara pleśńMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 2,0 l/ha.Termin stosowania: Środek stosować od początku fazy rozwoju kwiatostanu, gdy na dnie rozety
ukazują się pierwsze zamknięte pąki kwiatowe do końca dojrzewania owoców (BBCH 55-89). Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
Odstęp między zabiegami: 7-14 dni.Zalecana ilość wody: 200-2000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Malina, jeżyna Szara pleśńEtykieta środka ochrony roślin Scala, załącznik do zezwolenia MRiRW Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 2,0 l/ha.Termin stosowania: Środek stosować od początku fazy kwitnienia do pełni dojrzewania owoców
(BBCH 60-85). Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.Zalecana ilość wody: 200-2000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Porzeczka biała, porzeczka czerwona, porzeczka czarna, borówka wysoka, agrest Szara pleśńMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 2,0 l/ha.Termin stosowania: Środek stosować od początku fazy kwitnienia do momentu, kiedy wszystkie
owoce są widoczne na gronie (BBCH 60-79). Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.Zalecana ilość wody: 1000-2000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Marchew Alternarioza naci marchwiMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 2,0 l/ha.Termin stosowania: Środek stosować od fazy 10 liści do fazy, gdy korzeń osiąga typową wielkość
i kształt (BBCH 20-49). Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.Zalecana ilość wody: 200-800 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Ogórek, cukinia, kabaczek, patison uprawiany pod osłonami i w szklarniach Szara pleśńMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 2,0 l/ha.
Termin stosowania: Środek stosować od początku fazy rozwoju owoców, gdy pierwszy owoc na
pędzie głównym osiąga typowy kształt i wielkość zbiorczą do uzyskania pełnej dojrzałości owoców
(BBCH 71-89). Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.Zalecana ilość wody: 500-1500 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.Pomidor, bakłażan, pepino uprawiane w polu, pod osłonami i w szklarniach Szara pleśńMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 2,0 l/ha.Termin stosowania: Środek stosować od początku fazy rozwoju kwiatostanu, gdy widoczny jest
pierwszy pąk do uzyskania pełnej dojrzałości owoców (BBCH 50-89). Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.Etykieta środka ochrony roślin Scala, załącznik do zezwolenia MRiRW Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.Zalecana ilość wody: 500-1500 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Papryka uprawiana w szklarniach Szara pleśńMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 2,0 l/ha.Termin stosowania: Środek stosować od początku fazy rozwoju kwiatostanu, gdy widoczny jest
pierwszy pąk kwiatowy do uzyskania pełnej dojrzałości owoców (BBCH 50-89). Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.Zalecana ilość wody: 300-1300 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Sałata, endywia, rukola, roszponka warzywna, rośliny zielarskie uprawiane pod osłonami
i w szklarniach Szara pleśńMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 2,0 l/ha.Termin stosowania: Środek stosować od początku rozwoju pierwszego liścia właściwego do
osiągnięcia 70% masy liściowej typowej dla odmiany (BBCH 10-47). Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
Odstęp między zabiegami: 10-14 dni.Zalecana ilość wody: 200-2000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Rośliny ozdobne cebulowe i bulwiaste uprawiane w polu, pod osłonami i w szklarniach Szara pleśńMaksymalne/zalecane stężenie dla jednorazowego zastosowania: 0,5%.Termin stosowania: Środek stosować przed sadzeniem roślin (BBCH 00).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1.Zalecana ilość wody: 650 l/ha.
Zalecane stosowanie: zaprawianie na mokro.
Rośliny ozdobne, rośliny szkółkarskie ozdobne, rośliny szkółkarskie leśne uprawiane w polu,
pod osłonami i w szklarniach ParchMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,5 l/ha.Termin stosowania: Środek stosować (BBCH 56-69). Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 3.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.Zalecana ilość wody: 300-2000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Cebula uprawiana w polu Etykieta środka ochrony roślin Scala, załącznik do zezwolenia MRiRW Zgnilizna szyjki cebuli Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 2,0 l/ha.Termin stosowania:Środek stosować zapobiegawczo, od fazy, gdy wyraźnie widoczny jest 9. liść dofazy gdy 50% liści rośliny zgina się (BBCH 19-48).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.Zalecana ilość wody: 300-600 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Por uprawiany w polu Alternarioza pora Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 2,0 l/ha.Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo, od fazy, gdy wyraźnie widoczny jest 9. liść do
początku fazy zakończenia wzrostu (BBCH 19-49).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.Zalecana ilość wody: 300-600 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Dynia piżmowa, dynia olbrzymia, dynia zwyczajna uprawiane w szklarniach Szara pleśń Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 2,0 l/ha.W przypadku roślin uprawianych na podporach Wysokość roślin < 50 cm:
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha.Wysokość roślin 50 - 125 cm:
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,5 l/ha.Wysokość roślin >125 cm:
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 2 l/ha.Termin stosowania: Środek stosować zapobiegawczo, od fazy, gdy na pędzie głównym otwarty jest
pierwszy kwiat do pełnej dojrzałości nasion i owoców (BBCH 61-89).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 3.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.
Zalecana ilość wody: Wysokość roślin < 50 cm: < 600 l/ha.Wysokość roślin 50 - 125 cm: < 900 l/ha.Wysokość roślin >125 cm: < 1200 l/ha.Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI, OKRESY KARENCJI I SZCZEGÓLNE WARUNKI
STOSOWANIAOkres od ostatniego zastosowania środka do dnia zbioru rośliny uprawnej (okres karencji):
Malina, jeżyna, porzeczka biała, porzeczka czerwona, porzeczka czarna, borówka wysoka, agrest,
truskawka, ogórek, cukinia, kabaczek, patison, dynia piżmowa, dynia olbrzymia, dynia zwyczajna,
pomidor, bakłażan, pepino, papryka – 3 dni.
Jabłko, gruszka, pigwa, nieszpułka, świdośliwa – 7 dni.Etykieta środka ochrony roślin Scala, załącznik do zezwolenia MRiRW Cebula, por, sałata, endywia, rukola, roszponka warzywna, rośliny zielarskie – 14 dni.
Marchew – 21 dni.
Winogrono – 28 dni.
Rośliny ozdobne, rośliny szkółkarskie ozdobne, rośliny szkółkarskie leśne – nie dotyczy.
Środek zawiera substancję czynną pyrimetanil (związek anilinopyrimidynowy - z grupy inhibitorów
syntezy metioniny, AP - fungicydy, wg FRAC Grupa 9). W ramach strategii przeciwdziałania
odporności sprawców chorób zaleca się m. in.:
‒stosowanie środka wyłącznie w zalecanych dawkach,‒stosowanie środka przemiennie z innym środkami grzybobójczymi, zawierającymi substancje
czynne z innych grup, o odmiennym mechanizmie działania,‒niestosowanie środków grzybobójczych zawierających substancje czynne z grupy
anilinopyrimidyn (wg FRAC Grupa 9) częściej niż czterokrotnie w sezonie wegetacyjnym.
SPORZĄDZANIE CIECZY UŻYTKOWEJCiecz użytkową przygotować bezpośrednio przed zastosowaniem.
Przed przystąpieniem do sporządzania cieczy użytkowej dokładnie ustalić potrzebną jej objętość wraz
z ilością środka. Napełniając opryskiwacz postępować zgodnie z instrukcją producenta opryskiwacza.
W przypadku braku instrukcji odmierzoną ilość środka dodać do zbiornika opryskiwacza
napełnionego częściowo wodą ( z włączonym mieszadłem).
Opróżnione opakowania przepłukać trzykrotnie wodą, a popłuczyny wlać do zbiornika opryskiwacza z
cieczą użytkową, uzupełnić wodą do potrzebnej ilości i dokładnie wymieszać. Po wlaniu środka do
zbiornika opryskiwacza niewyposażonego w mieszadło hydrauliczne, ciecz mechanicznie wymieszać.
W przypadku przerw w opryskiwaniu, przed ponownym przystąpieniem do pracy ciecz użytkową w
zbiorniku opryskiwacza dokładnie wymieszać.
POSTĘPOWANIE Z RESZTKAMI CIECZY UŻYTKOWEJ I MYCIE APARATURYResztki cieczy użytkowej oraz wodę użytą do mycia aparatury należy:
–jeżeli jest to możliwe, po uprzednim rozcieńczeniu zużyć na powierzchni, na której
przeprowadzono zabieg, lub–unieszkodliwić z wykorzystaniem rozwiązań technicznych zapewniających biologiczną
degradację substancji czynnych środków ochrony roślin, lub–unieszkodliwić w inny sposób, zgodny z przepisami o odpadach.
Po pracy aparaturę dokładnie wymyć przepłukując ją co najmniej trzykrotnie wodą.
W przypadku mycia aparatury przy użyciu środków myjących przeznaczonych do tego celu, z
powstałymi popłuczynami należy postępować zgodnie z instrukcją dołączoną do środka myjącego.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI DLA OSÓB STOSUJĄCYCH ŚRODEK, PRACOWNIKÓW ORAZ
OSÓB POSTRONNYCHPrzed zastosowaniem środka należy poinformować o tym fakcie wszystkie zainteresowane strony,
które mogą być narażone na znoszenie cieczy użytkowej i które zwróciły się o taką informację.Nie jeść, nie pić ani nie palić podczas używania produktu.
Stosować rękawice ochronne oraz odzież ochronną, zabezpieczającą przed oddziaływaniem środków
ochrony roślin oraz obuwie ochronne w trakcie przygotowywania cieczy użytkowej oraz w trakcie
wykonywania zabiegu.W czasie oprysku polowego należy zastosować techniki zmniejszające znos preparatu oraz co
najmniej 5 m strefę buforową.
Okres od zastosowania środka do dnia, w którym na obszar, na którym zastosowano środek mogą
wejść ludzie oraz zostać wprowadzone zwierzęta (okres prewencji):
Nie wchodzić do czasu całkowitego wyschnięcia cieczy użytkowej na powierzchni roślin.Etykieta środka ochrony roślin Scala, załącznik do zezwolenia MRiRW ŚRODKI OSTROŻNOŚCI ZWIĄZANE Z OCHRONĄ ŚRODOWISKA NATURALNEGONie zanieczyszczać wód środkiem ochrony roślin lub jego opakowaniem. Nie myć aparatury w
pobliżu wód powierzchniowych. Unikać zanieczyszczania wód poprzez rowy odwadniające z
gospodarstw i dróg.
W czasie kwitnienia roślin uprawnych zaleca się stosowanie środka poza okresami aktywności
pszczół.
W przypadku zastosowania środka we wczesnych fazach wzrostu drzew owocowych (BBCH 53-71):
W celu ochrony organizmów wodnych konieczne jest wyznaczenie strefy ochronnej o szerokości: 15 m od zbiorników i cieków wodnych lub3 m od zbiorników i cieków wodnych z równoczesnym zastosowaniem technik redukujących
znoszenie cieczy użytkowej podczas zabiegu o 75%. W celu ochrony roślin oraz stawonogów niebędących celem działania środka konieczne jest
wyznaczenie strefy ochronnej o szerokości 3 m od terenów nieużytkowanych rolniczo.
W przypadku zastosowania środka w późnych fazach wzrostu drzew owocowych (BBCH 72-77):W celu ochrony organizmów wodnych konieczne jest wyznaczenie strefy ochronnej o szerokości: 10 m od zbiorników i cieków wodnych lub3 m od zbiorników i cieków wodnych z równoczesnym zastosowaniem technik redukujących
znoszenie cieczy użytkowej podczas zabiegu o 50%. W celu ochrony roślin oraz stawonogów niebędących celem działania środka konieczne jest
wyznaczenie strefy ochronnej o szerokości 3 m od terenów nieużytkowanych rolniczo.W przypadku zastosowania środka w późnych fazach wzrostu drzew owocowych (BBCH 79-89):
W celu ochrony organizmów wodnych konieczne jest wyznaczenie strefy ochronnej o szerokości: 10 m od zbiorników i cieków wodnych lub3 m od zbiorników i cieków wodnych z równoczesnym zastosowaniem technik redukujących
znoszenie cieczy użytkowej podczas zabiegu o 75%. W celu ochrony roślin oraz stawonogów niebędących celem działania środka konieczne jest
wyznaczenie strefy ochronnej o szerokości 3 m od terenów nieużytkowanych rolniczo.W przypadku uprawy winorośli:
W celu ochrony organizmów wodnych konieczne jest wyznaczenie strefy ochronnej o szerokości: 5 m od zbiorników i cieków wodnych lub3 m od zbiorników i cieków wodnych z równoczesnym zastosowaniem technik redukujących
znoszenie cieczy użytkowej podczas zabiegu o 50%. W celu ochrony roślin oraz stawonogów niebędących celem działania środka konieczne jest
wyznaczenie strefy ochronnej o szerokości 3 m od terenów nieużytkowanych rolniczo.
W przypadku zastosowania środka w uprawianych w gruncie i pod osłonami drzewiastych roślin
ozdobnych, szkółek roślin ozdobnych i szkółek leśnych:W celu ochrony organizmów wodnych konieczne jest wyznaczenie strefy ochronnej o szerokości: 20 m od zbiorników i cieków wodnych lub3 m od zbiorników i cieków wodnych z równoczesnym zastosowaniem technik redukujących
znoszenie cieczy użytkowej podczas zabiegu o 90%. W celu ochrony roślin oraz stawonogów niebędących celem działania środka konieczne jest
wyznaczenie strefy ochronnej o szerokości 3 m od terenów nieużytkowanych rolniczo.
W przypadku uprawy maliny, jeżyny, porzeczki białej, porzeczki czerwonej, porzeczki czarnej,
borówki wysokiej, agrestu:Etykieta środka ochrony roślin Scala, załącznik do zezwolenia MRiRW W celu ochrony organizmów wodnych konieczne jest wyznaczenie zadarnionej strefy ochronnej
o szerokości 10 m od zbiorników i cieków wodnych.W celu ochrony roślin oraz stawonogów niebędących celem działania środka konieczne jest
wyznaczenie strefy ochronnej o szerokości 3 m od terenów nieużytkowanych rolniczo.
W przypadku uprawianych w gruncie i pod osłonami cebulowych i bulwiastych roślin ozdobnych:
W celu ochrony organizmów wodnych konieczne jest wyznaczenie zadarnionej strefy ochronnej
o szerokości 20 m od zbiorników i cieków wodnych.
W celu ochrony roślin oraz stawonogów niebędących celem działania środka konieczne jest
wyznaczenie strefy ochronnej o szerokości 1 m od terenów nieużytkowanych rolniczo.
W przypadku truskawki uprawianej w gruncie i pod osłonami, marchwi, uprawianego w gruncie
pomidora, bakłażana, pepina, uprawianych pod osłonami ogórka, cukinii, kabaczka, patisona,
pomidora, bakłażana, pepina, papryki, sałaty, endywi, rukoli, roszponki warzywnej i roślin zielarskich:
W celu ochrony organizmów wodnych konieczne jest wyznaczenie zadarnionej strefy ochronnej
o szerokości 10 m od zbiorników i cieków wodnych.
W celu ochrony roślin oraz stawonogów niebędących celem działania środka konieczne jest
wyznaczenie strefy ochronnej o szerokości 1 m od terenów nieużytkowanych rolniczo.
W przypadku uprawy cebuli i pora:
W celu ochrony organizmów wodnych konieczne jest wyznaczenie strefy ochronnej o szerokości: 5 m od zbiorników i cieków wodnych lub1 m od zbiorników i cieków wodnych z równoczesnym zastosowaniem technik redukujących
znoszenie cieczy użytkowej podczas zabiegu o 50%. W celu ochrony roślin oraz stawonogów niebędących celem działania środka konieczne jest
wyznaczenie strefy ochronnej o szerokości 1 m od terenów nieużytkowanych rolniczo.