Informacje szczegółoweOPIS DZIAŁANIAFUNGICYD, koncentrat w formie granul do sporządzania zawiesiny wodnej (WG), o działaniu
powierzchniowym, do stosowania zapobiegawczego w zwalczaniu chorób powodowanych przez
grzyby.
W przypadku uprawy pod osłonami typu szklarnia - środek dopuszczony do stosowania wyłącznie w
szklarniach o trwałej konstrukcji, odizolowanej od podłoża.
STOSOWANIE ŚRODKA Środek przeznaczony do stosowania przy użyciu samobieżnych lub ciągnikowych opryskiwaczy
polowych lub sadowniczych lub opryskiwaczy ręcznych (w tym plecakowych).Jabłoń, grusza (choroby przechowalnicze) Gorzka zgnilizna jabłek, szara pleśń, sina pleśń jabłek (powodowana przez grzyb Penicillium expansum) Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,45 kg/ha.
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,45 kg/ha lub 0,25 kg/10000 m2 powierzchni ścianyowoconośnej.Termin stosowania: środek stosować od fazy, gdy średnica owoców dochodzi do 40 mm (faza T), do
fazy dojrzałości konsumpcyjnej owoców (BBCH 74-89).Liczba zabiegów: 2.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.Zalecana ilość wody: 300-1500 l/ha.
Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia. Zalecana dawka środka odniesiona jest do faktycznego obiektu opryskiwania, czyli bocznej powierzchni
rzędu drzew, określanej jako „powierzchnia ściany owoconośnej”:Powierzchniaścianyowoconośnej[m2/ha] =2 x wysokość korony drzewa [m]x 10 000 [m2/ha]rozstawa rzędów [m]
Obliczenie ilości środka potrzebnego na 1 ha sadu (kg/ha) w celu sporządzenia cieczy użytkowej: Ilość środka [kg/ha]=zalecana dawka środka na powierzchnię ściany owoconośnej [kg/10 000 m2] xpowierzchnia ściany owoconośnej [m2/ha]10 000 [m2/ha]Nie należy przekraczać maksymalnej dawki środka (0,45 kg/ha), nawet jeżeli powierzchnia ściany
owoconośnej w sadzie przekracza wartość 18.000 m2. Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym jabłoni: 2.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym gruszy (z uwzględnieniem zastosowań
wymienionych w dalszej części etykiety): 2.
Truskawka (uprawa w polu) Szara pleśń Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,5 kg/ha.Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych
objawów choroby, od początku fazy kwitnienia do końca fazy dojrzewania owoców (drugi zbiór)
(BBCH 61-89).Liczba zabiegów: 2.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 10 dni.Zalecana ilość wody: 300-2000 l/ha.
Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym (z uwzględnieniem zastosowań wymienionych
w dalszej części etykiety): 2
Sałata (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarniach)
Szara pleśń, zgnilizna twardzikowa Maksymalna/ zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,5 kg/ha.Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych
objawów chorób, od fazy rozwiniętego pierwszego liścia właściwego sałaty liściowej lub sałaty
głowiastej, do fazy, gdy rośliny osiągną typową masę liści lub typową wielkość i kształt główki (BBCH
11-49).
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 10 dni.Zalecana ilość wody: 300-1000 l/ha
Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
STOSOWANIE ŚRODKA OCHRONY ROŚLINW UPRAWACH I ZASTOSOWANIACH MAŁOOBSZAROWYCH Odpowiedzialność za skuteczność działania i fitotoksyczność środka ochrony roślin stosowanego w uprawach małoobszarowych ponosi wyłącznie jego użytkownik
Grusza (choroby przechowalnicze) Brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych, rak drzew owocowych, plamistości liści Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,45 kg/ha.
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,45 kg/ha lub 0,25 kg/10000 m2 powierzchniściany owoconośnej. Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych
objawów chorób, od fazy, gdy średnica owoców dochodzi do 40 mm (faza T), do fazy dojrzałości
konsumpcyjnej owoców (BBCH 74-89).Liczba zabiegów: 2.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.Zalecana ilość wody: 300-1500 l/ha.
Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia. Zalecana dawka środka odniesiona jest do faktycznego obiektu opryskiwania, czyli bocznej powierzchni
rzędu drzew, określanej jako „powierzchnia ściany owoconośnej”:Powierzchnia ściany owoconośnej
[m2/ha] =2 x wysokość korony drzewa [m]x 10 000 [m2/ha]rozstawa rzędów [m]
Obliczenie ilości środka potrzebnego na 1 ha sadu (kg/ha) w celu sporządzenia cieczy użytkowej: Ilość środka [kg/ha]=zalecana dawka środka na powierzchnię ściany owoconośnej [kg/10 000 m2]x powierzchnia ściany owoconośnej [m2/ha]10 000 [m2/ha]Nie należy przekraczać maksymalnej dawki środka (0,45 kg/ha), nawet jeżeli powierzchnia ściany
owoconośnej w sadzie przekracza wartość 18.000 m2. Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym gruszy (z uwzględnieniem zastosowań
wymienionych w górnej części etykiety): 2.
Grusza azjatycka, jabłoń płonka, pigwa pospolita, pigwowiec Gorzka zgnilizna owoców, szara pleśń, sina pleśń owoców powodowana przez grzyb Pennicilium
expansum, brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych, rak drzew owocowych, plamistości liści Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,45 kg/ha.Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,45 kg/ha lub 0,25 kg/10000 m2 powierzchni ścianyowoconośnej.Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych
objawów chorób, od fazy, gdy średnica owoców dochodzi do 40 mm (faza T), do fazy dojrzałości
konsumpcyjnej owoców (BBCH 74-89).Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.
Zalecana ilość wody: 300-1500 l/ha.
Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia. Zalecana dawka środka odniesiona jest do faktycznego obiektu opryskiwania, czyli bocznej powierzchni
rzędu drzew, określanej jako „powierzchnia ściany owoconośnej”:Powierzchnia ściany owoconośnej
[m2/ha] =2 x wysokość korony drzewa [m]x 10 000 [m2/ha]rozstawa rzędów [m]
Obliczenie ilości środka potrzebnego na 1 ha sadu (kg/ha) w celu sporządzenia cieczy użytkowej: Ilość środka [kg/ha]=zalecana dawka środka na powierzchnię ściany owoconośnej [kg/10 000 m2]x powierzchnia ściany owoconośnej [m2/ha]10 000 [m2/ha]Nie należy przekraczać maksymalnej dawki środka (0,45 kg/ha), nawet jeżeli powierzchnia ściany
owoconośnej w sadzie przekracza wartość 18.000 m2. Truskawka, poziomka (uprawa w polu) Antraknoza truskawki Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,5 kg/ha.Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych
objawów choroby, od początku fazy kwitnienia do końca fazy dojrzewania owoców (drugi zbiór)
(BBCH 61-89).Liczba zabiegów: 2.
Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 10 dni. Zalecana ilość wody: 300-2000 l/ha.
Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym truskawki (z uwzględnieniem zastosowań
wymienionych we wcześniejszej części etykiety): 2.Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym poziomki: 2.
Truskawka, poziomka (uprawa pod osłonami i w szklarniach) Szara pleśń, antraknoza truskawki Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,5 kg/ha.Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych
objawów chorób, od początku fazy kwitnienia do końca fazy dojrzewania owoców (drugi zbiór) (BBCH
61-89).Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 10 dni.
Liczba zabiegów: 2.Zalecana ilość wody: 300-2000 l/ha.
Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia. Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.
Borówka wysoka, malina, malino-jeżyna, jeżyna, porzeczka biała, porzeczka czerwona, porzeczka
czarna, porzeczko-agrest, agrest, aronia, żurawina, jagoda kamczacka, świdośliwa (uprawa w
polu, pod osłonami i w szklarniach), bez czarny, jarząb pospolity (uprawa w polu) Szara pleśń, antraknoza, zamieranie pędów, zgorzel pędów Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,5 kg/ha.
Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych
objawów chorób, od początku fazy kwitnienia do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 61-89).Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 10 dni. Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.Zalecana ilość wody: 200-1200 l/ha.
Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
Winorośl, mini-kiwi (uprawa w polu) Szara pleśń, alternaria Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,5 kg/ha.Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych
objawów chorób, od początku fazy kwitnienia do końca fazy dojrzewania owoców (BBCH 61-89).Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 21 dni.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.Zalecana ilość wody: 200-1200 l/ha.
Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
Fasola szparagowa, groch zielony cukrowy ze strąkami, uprawiane na zielone nasiona: fasola,
groch, bób, ciecierzyca, soja (uprawa w polu) Szara pleśń, zgnilizna twardzikowa Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,75 kg/ha.Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych
objawów chorób, w fazach:fasola, bób – od momentu widocznych pierwszych pąków kwiatowych (BBCH 51) do fazy
widocznych pojedynczych nasion w strąkach (BBCH 79), groch, ciecierzyca, soja – od momentu widocznych pierwszych pąków kwiatowych lub
zaczątków pąków kwiatowych (BBCH 51) do fazy osiągnięcia przez strąki typowej długości
oraz całkowitego uformowania nasion (BBCH 79).Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 10 dni.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.Zalecana ilość wody: 300-800 l/ha.
Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
Warzywa sałatowe, cykoria, endywia, szpinak, zioła, kwiaty jadalne (uprawa w polu, pod
osłonami i w szklarniach) Szara pleśń, zgnilizna twardzikowa Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,5 kg/haTermin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych
objawów chorób, od fazy rozwiniętego pierwszego liścia właściwego rośliny uprawnej, do fazy, gdy
rośliny osiągną typową masę liści lub typową wielkość i kształt główki (BBCH 11-49).Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 10 dni.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym/cyklu uprawy: 2.Zalecana ilość wody: 300-1000 l/ha
Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
Rośliny warzywne uprawiane na młode liście (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarniach) Szara pleśń, zgnilizna twardzikowa Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,5 kg/ha.Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych
objawów chorób, od fazy rozwiniętego pierwszego do ósmego liścia właściwego (BBCH 11-18).Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 10 dni.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym/cyklu uprawy: 2.Zalecana ilość wody: 300-1000 l/ha
Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
Ogórek, cukinia, korniszon, kabaczek, patison, melon, dynia, arbuz (uprawa pod osłonami typuszklarnia o trwałej konstrukcji, odizolowanej od podłoża – patrz OPIS DZIAŁANIA) Szara pleśń Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,5 kg/ha.Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych
objawów choroby, od początku fazy kwitnienia do fazy, gdy na pędzie głównym dziewięć lub więcej
owoców osiągnęło typowy kształt i wielkość zbiorczą (BBCH 61-79).Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym/cyklu uprawy: 2.Zalecana ilość wody: 500-1500 l/ha
Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
Pomidor, papryka (uprawa pod osłonami typu szklarnia o trwałej konstrukcji, odizolowanej odpodłoża – patrz OPIS DZIAŁANIA) Szara pleśń Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,5 kg/ha.Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych
objawów choroby,pomidor – od fazy 7. kwiatostanu do fazy, gdy owoce osiągną pełną dojrzałość i typową
barwę (BBCH 67-89),papryka – od fazy widocznego 6. pąka kwiatowego do fazy, gdy owoce osiągną pełną
dojrzałość i typową barwę (BBCH 56-89).Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym/cyklu uprawy: 2.Zalecana ilość wody: 500-1500 l/ha.
Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
Cebula, szalotka, czosnek (uprawa w polu) Szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, zgnilizna szyjki cebuli Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,5 kg/ha.Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych
objawów chorób, od początku fazy widocznego 1. liścia do końca fazy rozwoju części roślin
przeznaczonych do zbioru (BBCH 11-49).Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 14 dni.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.Zalecana ilość wody: 300-1000 l/ha.
Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
Rośliny ozdobne (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarniach) Szara pleśń Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,45 kg/ha.Termin stosowania: środek stosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych
objawów choroby, od fazy rozwiniętego 7. liścia właściwego danej rośliny, do końca fazy kwitnienia
(BBCH 17-69).Odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni.
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym/cyklu uprawy: 2.Zalecana ilość wody: 700-1000 l/ha.
Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI, OKRESY KARENCJI I SZCZEGÓLNE WARUNKI
STOSOWANIA Okres od ostatniego zastosowania środka do dnia zbioru rośliny uprawnej (okres karencji):jabłoń, grusza, grusza azjatycka, jabłoń płonka, pigwa pospolita, pigwowiec, truskawka, poziomka,
ogórek, cukinia, korniszon, kabaczek, patison, melon, dynia, arbuz/kawon, papryka, pomidor – 3
dni,sałata, warzywa sałatowe, cykoria, endywia, szpinak, zioła, kwiaty jadalne, rośliny warzywne
uprawiane na młode liście, borówka wysoka, malina, malino-jeżyna, jeżyna, porzeczka biała,
porzeczka czerwona, porzeczka czarna, porzeczko-agrest, agrest, aronia, żurawina, jagoda
kamczacka, świdośliwa, bez czarny, jarząb pospolity – 7 dni,groch, fasola, uprawiane na zielone nasiona: bób, ciecierzyca, soja, cebula, szalotka, czosnek – 14
dni,winorośl, mini-kiwi – 21 dni,rośliny ozdobne – niewymagany.1.Podczas stosowania środka nie dopuścić do:znoszenia cieczy użytkowej na sąsiednie rośliny uprawne, nakładania się cieczy użytkowej na stykach pasów zabiegowych i uwrociach.
2.Środek zawiera substancję czynną fludioksonil (związek fenylopirolowy – z grupy inhibitorów
transdukcji sygnału, wg FRAC Grupa 12). W ramach strategii przeciwdziałania odporności zalecasię min. stosowanie środka tylko jako cześć przyjętego programu ochrony, w którym będą
stosowane inne środki grzybobójcze zawierające substancje czynne z innych grup, o odmiennym
mechanizmie działania i wysokiej skuteczności w zwalczaniu tych samych chorób do zwalczania
których zalecany jest środek (stosowanie środków przemienne – truskawka lub sekwencyjne –
warzywa).SPORZĄDZANIE CIECZY UŻYTKOWEJ Ciecz użytkową przygotować bezpośrednio przed zastosowaniem. Przed przystąpieniem do
sporządzania cieczy użytkowej dokładnie ustalić potrzebną jej ilość.
Odważoną ilość środka wsypać do zbiornika opryskiwacza napełnionego częściowo wodą
(z włączonym mieszadłem). Opróżnione opakowania przepłukać trzykrotnie wodą, a popłuczyny wlać
do zbiornika opryskiwacza z cieczą użytkową. Następnie zbiornik opryskiwacza uzupełnić wodą do
potrzebnej ilości. Opryskiwać z włączonym mieszadłem.
Po wsypaniu środka do zbiornika opryskiwacza niewyposażonego w mieszadło hydrauliczne, ciecz w
zbiorniku mechanicznie wymieszać.
W przypadku przerw w opryskiwaniu przed ponownym przystąpieniem do pracy należy dokładnie
wymieszać ciecz użytkową w zbiorniku opryskiwacza.
Po pracy aparaturę dokładnie wymyć.
POSTĘPOWANIE Z RESZTKAMI CIECZY UŻYTKOWEJ I MYCIE APARATURY Resztki cieczy użytkowej oraz wodę użytą do mycia aparatury należy:
–jeżeli jest to możliwe, po uprzednim rozcieńczeniu zużyć na powierzchni, na której
przeprowadzono zabieg, lub–unieszkodliwić z wykorzystaniem rozwiązań technicznych zapewniających biologiczną degradację
substancji czynnych środków ochrony roślin, lub–unieszkodliwić w inny sposób, zgodny z przepisami o odpadach.
Po pracy aparaturę dokładnie wymyć oraz przepłukać co najmniej trzykrotnie wodą. Części składowe
rozpylacza rozmontować, wymyć i wypłukać osobno.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI DLA OSÓB STOSUJĄCYCH ŚRODEK, PRACOWNIKÓW ORAZ
OSÓB POSTRONNYCH Przed zastosowaniem środka należy poinformować o tym fakcie wszystkie zainteresowane strony, które
mogą być narażone na znoszenie cieczy użytkowej i które zwróciły się o taką informację.Nie jeść, nie pić ani nie palić podczas używania produktu.
Stosować rękawice ochronne oraz odzież roboczą (kombinezon) w trakcie przygotowywania cieczy
użytkowej oraz w trakcie wykonywania zabiegu.Okres od zastosowania środka do dnia, w którym na obszar, na którym zastosowano środek mogą wejść
ludzie oraz zostać wprowadzone zwierzęta:
Nie wchodzić do czasu całkowitego wyschnięcia cieczy użytkowej na powierzchni roślin.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI ZWIĄZANE Z OCHRONĄ ŚRODOWISKA NATURALNEGO Nie zanieczyszczać wód środkiem ochrony roślin lub jego opakowaniem. Nie myć aparatury w pobliżu
wód powierzchniowych. Unikać zanieczyszczania wód poprzez rowy odwadniające z gospodarstw i
dróg.
Unikać niezgodnego z przeznaczeniem uwalniania do środowiska.
Jabłoń, grusza, grusza azjatycka, jabłoń płonka, pigwa pospolita, pigwowiec, jarząb pospolity, borówka
wysoka, malina, malino-jeżyna, jeżyna, porzeczka biała, porzeczka czerwona, porzeczka czarna,
porzeczko-agrest, agrest, aronia, żurawina, jagoda kamczacka, bez czarny, świdośliwa, winorośl, mini-
kiwiW celu ochrony organizmów wodnych konieczne jest wyznaczenie strefy ochronnej o szerokości 15 m
od zbiorników i cieków wodnych. W celu ochrony roślin oraz stawonogów niebędących celem działania środka konieczne jest
wyznaczenie strefy ochronnej o szerokości 3 m od terenów nieużytkowanych rolniczo.
Truskawka, poziomka, fasola, groch, bób, ciecierzyca, soja, sałata, warzywa sałatowe, cykoria,
endywia, szpinak, zioła, kwiaty jadalne, rośliny warzywne uprawiane na młode liście, cebula, szalotka,
czosnek, rośliny ozdobneW celu ochrony organizmów wodnych konieczne jest wyznaczenie strefy ochronnej o szerokości 1 m
od zbiorników i cieków wodnych. W celu ochrony roślin oraz stawonogów niebędących celem działania środka konieczne jest
wyznaczenie strefy ochronnej o szerokości 1 m od terenów nieużytkowanych rolniczo.Stosowanie środka w szklarniach o trwałej, odizolowanej od podłoża konstrukcji nie wymaga
wyznaczania stref ochronnych.