Produkt dostępny w sklepieLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Aspernatur,
Przejdź do sklepu
Numer autoryzacji: R-2/2017
Właściciel autoryzacji: De Ceuster Meststoffen NV_x000D_ Bannerlaan, 2280 Grobbendonk, Belgia
Substancje aktywnePepino mosaic virus, szczep CH2, izolat 1906 - 100 %
Typy Opakowańopakowania 1 l PET
Data Wygaśnięcia Pozwolenia07.08.2031 00:00
Data Wygaśnięcia Dystrybucji07.02.2032 00:00
Data Wygaśnięcia Użycia07.02.2033 00:00
Typ ProduktuInduktor odporności
ProducentDe Ceuster Meststoffen NV - Belgia
Stosowanie produktu
ROŚLINY WARZYWNE
Dozowanie: Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/ha_x000D_ Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 4,0 - 8,0 l/ha
Roślina/uprawa
pomidor,
Agrofagi
wirus mozaiki pepino (PepMV),
Ryzyko dla ludzi
    Informacje szczegółowe
    OPIS DZIAŁANIAŚrodek mikrobiologiczny w formie stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą, stosowany
    nalistnie, przeznaczony do ochrony pomidora w uprawie pod osłonami przed patogenicznymi
    izolatami wirusa mozaiki pepino (PepMV).
    Środek zawiera łagodny izolat wirusa mozaiki pepino. Środek jest zalecany do stosowania do
    ochrony pomidora przed wszystkimi innymi izolatamitego wirusa. Działanie środka polega nawykorzystaniu zjawiska odporności krzyżowej. Rośliny pomidora zaszczepione łagodnymizolatem wirusa nie ulegają zainfekowaniu przez szczepy patogeniczne wirusa mozaiki pepino
    (PepMV).
    Środek przeznaczony do stosowania przy użyciu opryskiwaczy szklarniowych.

    STOSOWANIE ŚRODKA
    Środek dopuszczony do stosowania wyłącznie w szklarniach o trwałej konstrukcji,
    odizolowanej od podłoża.
    2Etykieta środka ochrony roślin PMV-01, załącznik do decyzji MRiRW
    POMIDOR (w uprawie pod osłonami)
    wirus mozaiki pepino (PepMV)
    Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 l/haZalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 4,0 - 8,0 l/haTermin stosowania:Zaleca się zastosowanie środka na młodych roślinach pomidora, jaknajwcześniej po posadzeniu. Środek stosować od fazy 5 liści właściwych pomidora do fazy
    widocznych kwiatostanów i pąków kwiatowych, przed kwitnieniem (BBCH 15-59). Zalecana ilość wody: 160-300 l/ha
    Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1
    Uwaga:
    Wyższą z zalecanych dawek stosować tylko w warunkach większego zagrożenia porażenia
    wirusem.

    ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I ZALECENIA STOSOWANIA ZWIĄZANE Z DOBRĄ PRAKTYKĄ
    ROLNICZĄ
    Środek zawiera substancję czynną z grupy niskiego ryzyka (low risk substances).
    Środek jest przeznaczony wyłącznie do ochrony pomidora uprawianego na cele
    konsumpcyjne.
    W momencie zastosowania środka rośliny pomidora muszą być wolne od wirusa mozaikipepino (PepMV).
    Celem uzyskania optymalnego efektu, zabiegi pielęgnacyjne zaleca się wykonać po
    zastosowaniu środka.
    Zabieg należy wykonać w ten sposób, aby cała ilość cieczy użytkowej dostała się
    bezpośrednio na powierzchnię roślin. Zalecane opryskiwanie: nisko objętościowe. Zalecane
    ciśnienie: 5 - 6 barów.
    Środek zużyć zaraz po otwarciu opakowania.
    Środek może powodować łagodne objawy fitotoksyczności na liściach niektórych odmian
    pomidora. Celem określenia wrażliwości uprawianych odmian należy się skonsultować z
    posiadaczem zezwolenia lub jego przedstawicielem.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIECZY UŻYTKOWEJ Ciecz użytkową przygotować bezpośrednio przed zastosowaniem.
    Przed przystąpieniem do sporządzania cieczy użytkowej dokładnie ustalić potrzebną jej ilość.
    Odmierzoną ilość środka wlać do zbiornika opryskiwacza napełnionego do połowy wodą.
    Opróżnione opakowania przepłukać trzykrotnie wodą, a popłuczyny wlać do zbiornika
    opryskiwacza z cieczą użytkową, uzupełnić wodą do potrzebnej ilości i bardzo dokładniewymieszać. Ciecz użytkowa powinna być regularnie i dokładnie wymieszana Wskazane jest
    dokładne czyszczenie filtrów aparatury opryskowej z odpowiednią częstotliwością i regularne
    mieszanie cieczy użytkowej przed i w trakcie zabiegu (minimum co 2 godziny). W przypadkustosowania opryskiwacza wyposażonego w belkę opryskową zalecaną do opryskiwania upraw
    szpalerowychużywać tylko jednej dyszy.

    WARUNKI BEZPIECZNEGO STOSOWANIA ŚRODKA
    Przedzastosowaniem środka należy poinformować o tym fakcie wszystkie zainteresowanestrony, które mogą być narażone na znoszenie cieczy użytkowej i które zwróciły się o taką
    informację.

    Środki ostrożności dla osób stosujących środek i pracowników: 3Etykieta środka ochrony roślin PMV-01, załącznik do decyzji MRiRW Nie jeść, nie pić ani nie palić podczas używania produktu.
    Stosować rękawice ochronne oraz odzież ochronną, zabezpieczającą przed oddziaływaniem
    środków ochrony roślin w trakcie przygotowywania cieczy użytkowej oraz w trakcie
    wykonywania zabiegu.
    Stosować indywidualne środki ochrony dróg oddechowych (maska FFP2).
    Środki ostrożności związane z ochroną środowiska naturalnego: Nie zanieczyszczać wód środkiem ochrony roślin lub jego opakowaniem.
    Nie myć aparatury w pobliżu wód powierzchniowych.
    Unikać zanieczyszczania wód poprzez rowy odwadniające z gospodarstw i dróg. Okres od zastosowania środka do dnia, w którym na obszar, na którym zastosowano
    środek mogą wejść ludzie oraz zostać wprowadzone zwierzęta (okres prewencji):
    nie wchodzić do czasu całkowitego wyschnięcia cieczy użytkowej na powierzchni roślin.
    Okres od ostatniego zastosowania środka do dnia zbioru rośliny uprawnej (okres
    karencji):
    Nie dotyczy