Informacje szczegółoweOPIS DZIAŁANIAREGULATOR WZROSTU I ROZWOJUROŚLIN w formie tabletek,zawierającysubstancjęczynną, którejdziałaniepolega na hamowaniuróżnego rodzajuodziaływania etylenu na produktyroślinne.Środek przeznaczony jestdo stosowaniawyłącznie w przechowalniach owoców i warzywmiękkich.Środek stosujesię, abyutrzymaćjakośćjabłek i gruszek (spowalnianie dojrzewania) orazograniczyćwystępowanie oparzelizny powierzchniowej w trakcie ich przechowywania. W przypadku gruszekśrodekstosujesiętakże w celu ograniczenia skutków przejrzewania iuszkodzeń mechanicznych.W przypadkuśliwekśrodek utrzymujejędrność owoców, a zastosowany na owocach pomidoraopóźniaosiągnięcie bardziej zaawansowanej fazy dojrzewania(opóźnienie wybarwienia na czerwono) orazopóźniautratęjędrności owoców i zapewnia ichświeżość.Środek SmartFresh ProTabs w celu uwolnienia par substancji czynnej, która blokujedziałanie etylenu,wymagałącznego zastosowania z aktywatorem SmartFresh ProActivators oraz roztworem SmartFreshProPack.STOSOWANIEŚRODKAJabłkaMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,105 gśrodka/m3 pomieszczeniaprzechowalniczego.Ilość tableteknależydostosować do kubatury pomieszczenia przechowalniczego:- jednaróżowa tabletka (0,84 g) wystarcza na 8 - 15 m3 pomieszczenia,- jednażółta tabletka (4,2 g) wystarcza na 40 - 75 m3 pomieszczenia.Termin stosowania:Możliwienajwcześniej po zbiorze, niepóźniejniż do 7 dni po zbiorze.7 dni po zbiorzejest totakżenajpóźniejszy zalecany termin zabiegu dlakażdej kolejnej partii owocówumieszczanej wkomorze przechowalniczej.Zalecany czas aplikacji: 24 godziny.Maksymalna liczba zabiegów napartię przechowywanych owoców: 3Minimalny okresmiędzy aplikacjami wynosi 24 godziny.Gruszki 6/19Decyzja MRiRW – SmartFresh ProTabsMaksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,084 gśrodka/m3 pomieszczeniaprzechowalniczego.Ilość tableteknależydostosować do kubatury pomieszczenia przechowalniczego:- jednaróżowa tabletka (0,84 g) wystarcza na 10 - 24 m3 pomieszczenia,- jednażółta tabletka (4,2 g) wystarcza na 50 - 120 m3 pomieszczenia.Termin stosowania:Możliwienajwcześniej po zbiorze, niepóźniejniż do 7 dni po zbiorze.Maksymalna liczba zabiegów napartię przechowywanych owoców: 1Zalecany czas aplikacji: 24 godziny.Śliwki Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,084 gśrodka/m3 pomieszczeniaprzechowalniczego.Ilość tableteknależydostosować do kubatury pomieszczenia przechowalniczego:- jednaróżowa tabletka (0,84 g) wystarcza na 10 - 14 m3 pomieszczenia,- jednażółta tabletka (4,2 g) wystarcza na 50 - 70 m3 pomieszczenia.Termin stosowania:Możliwienajwcześniej po zbiorze, niepóźniejniż do 7 dni po zbiorze.Maksymalna liczba zabiegów napartię przechowywanych owoców: 1Zalecany czas aplikacji: 24 godziny.Pomidory (odmiany o czerwonej skórce)Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,084 gśrodka/m3 pomieszczeniaprzechowalniczego.Ilość tableteknależydostosować do kubatury pomieszczenia przechowalniczego:- jednaróżowa tabletka (0,84 g) wystarcza na 10 - 14 m3 pomieszczenia,- jednażółta tabletka (4,2 g) wystarcza na 50 - 70 m3 pomieszczenia.Termin stosowania:Możliwienajwcześniej po zbiorze, niepóźniejniż po 24 godzinach od zbioru owoców.Maksymalna liczba zabiegów napartię przechowywanych owoców: 1Zalecany czas aplikacji: 12 godzin.7/19Decyzja MRiRW – SmartFresh ProTabsZałącznik nr 3 –ŚRODKIOSTROŻNOŚCI ORAZ SZCZEGÓLNE WARUNKI STOSOWANIAUwagi:Wskazana jest konsultacja z posiadaczem zezwolenia lub jego przedstawicielem w celu uzyskaniaszczegółowychzaleceńdotyczących stosowaniaśrodka, w tym doboru optymalnej dawki przyuwzględnieniu terminu zbioru, odmiany,jakości owoców, sposobuschładzania owoców, rodzajuprzechowalni, przewidywanego okresu przechowywania itp.Owoce przeznaczone do przechowywanianależyzebrać w optymalnym terminie odpowiednim dodługotrwałego przechowywania.Abyuzyskać maksymalnekorzyścizwiązane zoptymalnąjakością,środeknależyzastosować w obiekcieprzechowalniczym lub kontenerze jaknajwcześniej po zbiorze, niepóźniej jednakniż 24 godziny pozbiorze w przypadku pomidorów oraz niepóźniejniż 7 dni w przypadkujabłek,śliwek i gruszek, podwarunkiem,że owocezostanąschłodzonebezpośrednio po zbiorze.Zabieg wykonany poza zalecanym terminem stosowania (24 godziny lub 7 dni)możebyć skuteczny wniektórych sytuacjach (odmiana,stopieńdojrzałości), lecz rezultat zastosowania jest w takim przypadkumniej przewidywalny.Działanieśrodkamożebyć ograniczone w przypadku owoców wzłej kondycji, niskiejjakości lubdojrzałych przedrozpoczęciem przechowywaniem czy zebranych poza zalecanym terminem zbioru.W przypadkujabłek dopuszczalnesą 3 zabiegizależnie odprzyjętej lokalnie praktyki w zakresie zbioru iprzechowywania,dzięki czemu wszystkie owoce w pomieszczeniu przechowalniczymzostaną poddanezabiegowibezpośrednio po zbiorze.NależyprzestrzegaćnastępującychzaleceńŚrodek SmartFresh ProTabs przeznaczony jestwyłącznie do stosowania w takich pomieszczeniach jakprzechowalnie czy kontenery dostawcze.Środek SmartFresh ProTabs musibyć stosowanyłącznie z aktywatorem SmartFresh ProActivators oraz zroztworem SmartFresh ProPack.Zawszenależyużywaćpełnejzawartościopakowań SmartFresh ProTabs dlakażdej aplikacji,dostosowującwielkośćopakowań do kubatury pomieszczenia przechowalniczego, zgodnie zponiższym schematem: SmartFresh ProTabs –różowe tabletki:Stosowaćod 1 do 25różowych tabletek SmartFresh ProTabs +8 tabletek SmartFresh ProActivators+ 200 ml preparatu SmartFresh ProPack8/19Decyzja MRiRW – SmartFresh ProTabsSmartFresh ProTabs –żółte tabletki:Stosowaćod 1 do 20żółtych tabletek SmartFresh ProTabs +40 tabletek SmartFresh ProActivators+1 l preparatu SmartFresh ProPackSmartFresh ProTabs –żółte tabletki:Stosowaćod 60 do 80żółtych tabletek SmartFresh ProTabs +160 (4x 40) tabletek SmartFreshProActivators+ 4 l preparatu SmartFresh ProPack1.Środekstosowaćwyłącznie w szczelniezamkniętych pomieszczeniach przechowalniczych tak, abyuniemożliwić przenikanie oparówśrodka poza miejsce stosowania.Upewnićsię,że pomieszczenie lubkontenermożna szczelniezamknąć isą onewyposażone wwewnętrzny wentylator.Zamknąć drzwi iwłączyćwentylacjęwewnętrzną.2.Sprawdzić etykiety, abypotwierdzić,iżwielkośćopakowańśrodka SmartFresh ProTabs oraz SmartFreshProPack i SmartFresh ProActivatorssąwystarczające dla uzyskania wymaganej dawkiśrodka w stosunku dokubatury pomieszczenia przechowalniczego.3.Położyć opakowanie roztworu SmartFresh ProPack na stabilnej powierzchni ioderwać pasekzamykającygórnączęści woreczka.Następnieotworzyć opakowaniaśrodka SmartFresh ProTabs oraz opakowaniaaktywatora SmartFresh ProActivators.Wrzucić najpierw WSZYSTKIE tabletki z opakowania SmartFreshProActivators, potem z opakowaniaśrodka SmartFresh ProTabsbezpośrednio do roztworu SmartFreshProPack.Jeżeli konieczne jestużycie kilkuopakowań roztworu SmartFresh ProPack, aktywatora SmartFreshProActivators iśrodka SmartFresh ProTabs wzwiązku zwielkością komory przechowalniczej,należyusnąćwszystkie paskizamykające opakowania, potemwrzucić wszystkie tabletki zopakowań SmartFreshProActivators do roztworu SmartFresh ProPack, anastępnie zopakowań SmartFresh ProTabs.Postępowaniezakończyć wciągu 15 minut.4. Natychmiastopuścić pomieszczenie i szybkozamknąć drzwi.Upewnićsię,żesą szczelniezamknięte, abyuzyskaćmaksymalnąskuteczność. Uwalnianie substancji czynnej w pomieszczeniu rozpoczniesię kilka minutpo dodaniu tabletek SmartFresh ProTabs do opakowania roztworu SmartFresh ProPack.5. Podczas zabieguwewnętrzny obieg powietrzachłodzonego powinienbyćwłączony, abyzapewnićodpowiedniącyrkulację powietrza w pomieszczeniu,zaś wszystkiepłuczki (CO2 i etylenu) oraz generatoryazotu/ozonu powinnybyćwyłączone.Jeśli do kontroli poziomu CO2 wykorzystujesię wapno, nie ma towpływu nadziałanieśrodka.9/19Decyzja MRiRW – SmartFresh ProTabs6. Abyzapewnićwysokąskuteczność zabiegu pomieszczenie przechowalnicze musipozostaćzamknięte zwłączonącyrkulacją powietrza przezdwanaście (12) godzin w przypadku zabiegu na owocach pomidora idwadzieścia cztery (24) godziny w przypadkujabłek, gruszek iśliwek.Najlepsze wyniki w kontenerach i komorach zkontrolowanąatmosferą uzyskujesię,jeśli o co najmniejdwadzieścia cztery (24) godzinyopóźnisię ustalenie warunków kontrolowanej atmosfery. Zalecenia dlakonkretnych odmianmożnauzyskać u posiadacza zezwolenia lub jego przedstawiciela.7. Pozakończeniu procesu aplikacjiśrodka pomieszczenie traktowane musibyćdokładnie wywietrzonepoprzez otwarcie drzwi na co najmniej 15 minut przy jednoczesnej maksymalnej pracy wentylacjiwewnętrznej. Nienależyprzebywać w pomieszczeniu podczas wietrzenia.Wejście pracowników do pomieszczenia dopuszczasię tylko pozakończeniu wietrzenia.Choroby przechowalniczeW niektórych sytuacjach podczas standardowego przechowywania, atakże w trakcie obrotu owocami poprzechowywaniuwystępuje tendencja do rozwoju chorób fizjologicznych. Zastosowanieśrodkamożepotencjalnieprzyczynićsię do nasileniawystępowania takich chorób jak:-jabłkaordzawienie,zbrązowienie przygniezdne, ordzawienieprzyszypułkowe, niektóre formy rozpadu, szczególniena odmianach z rodziny Cox takich jak Szampion, Fiesta, Rubinette, Topaz -jeśli niebędą przestrzeganezalecenia co doschładzania przedaplikacją oraz przechowywania do 2miesięcy po aplikacji.Plamistośćprzetchlinkowa, szczególnie u odmiany Grany Smith w warunkach niedoboru wapnia;- gruszkizbrązowieniewewnętrzne/kawerny podczas przechowywania wniewłaściwymskładzie kontrolowanejatmosfery oraz gdy zbyt szybko zostaje zredukowanazawartość tlenu w atmosferze napoczątku okresuprzechowywania.W celu uzyskaniaszczegółowych informacji w ww. zakresienależyskonsultowaćsię z posiadaczemzezwolenia lub jego przedstawicielem.Przed wykonaniem zabiegu na owocach przeznaczonych do przetwórstwa wskazana jest konsultacja zodbiorcą/przetwórcą owocówdotycząca np. potrzeby czy warunków zabiegu.Nie zalecasięstosowaćśrodka naśliwki przechowywane w przechowalniach zkontrolowanąatmosferą (KA).10/19Decyzja MRiRW – SmartFresh ProTabsNiestosowaćśrodka SmartFresh ProTabsłącznie z innymi produktami.Niestosowaćśrodka SmartFresh ProTabs w przypadku owoców traktowanychwcześniejśrodkamizawierającymi etefon.11/19Decyzja MRiRW – SmartFresh ProTabsZałącznik nr 4 – OKRESY KARENCJI Okres od ostatniego zastosowaniaśrodka do dnia zbiorurośliny uprawnej (okres karencji):nie dotyczy12/19Decyzja MRiRW – SmartFresh ProTabsZałącznik nr 5 –ŚRODKIOSTROŻNOŚCI DLA OSÓBSTOSUJĄCYCHŚRODEK PRACOWNIKÓW ORAZ OSÓBPOSTRONNYCHŚrodkiostrożności dla osóbstosującychśrodek i pracowników: Niejeść, niepić ani niepalić podczasużywania produktu.Niewdychać oparów.Stosowaćrękawice ochronne, okulary ochronne orazodzieżroboczą (kombinezon) w trakcie wykonywaniazabiegu.Po zainicjowaniu zabiegu nienależyprzebywać w pomieszczeniu dozakończenia procesu wietrzenia.Wejściepracowników do pomieszczenia dopuszczasię tylko pozakończeniu wietrzenia.Takąinformacjęnależyrównieżumieścić na drzwiach do pomieszczenia, w którym odbywasię zabieg ioznaczyć czas kiedy zabiegrozpoczęto.Wietrzenie wymaga pracy wszystkich wentylatorów zmaksymalnąmocą przez co najmniej 15 minut.Okres od zastosowaniaśrodka do dnia, w którym na obszar, na którym zastosowanośrodekmogąwejśćludzie orazzostać wprowadzonezwierzęta (okres prewencji):24 godziny (po tym czasiewłączyćwentylację,otworzyćchłodnię i przedwejściem do niejwietrzyć przez 15minut).13/19Decyzja MRiRW – SmartFresh ProTabsZałącznik nr 6 ŚRODKIOSTROŻNOŚCIZWIĄZANE ZOCHRONĄŚRODOWISKA NATURALNEGO Niezanieczyszczać wódśrodkiem ochronyroślin lub jego opakowaniem.Unikać zanieczyszczania wódpoprzez rowyodwadniające z gospodarstw i dróg.Unikać niezgodnego z przeznaczeniem uwalniania dośrodowiska.14/19Decyzja MRiRW – SmartFresh ProTabsZałącznik nr 7 –