Informacje szczegółowe
OPIS DZIAŁANIAFUNGICYD, koncentrat w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą (SC), o działaniu
powierzchniowym, do stosowania zapobiegawczego w zwalczaniu chorób przechowalniczych
owoców pestkowych i ziarnkowych oraz cytrusowych powodowanych przez grzyby w trakcie
przechowywania i transportu.2 Etykieta środka ochrony roślin Scholar, załącznik do zezwolenia MRiRW Środek do stosowania po zbiorze owoców, zawiera substancję czynną fludioksonil (związek
fenylopirolowy (PP) – z grupy inhibitorów transdukcji sygnału), zaklasyfikowaną wg FRAC do grupy
12.
STOSOWANIE ŚRODKAŚrodek przeznaczony do zastosowania bezpośrednio na owoce po zbiorze za pomocą zraszacza
(„system prysznicowania”) lub poprzez zanurzenie na 30-60 sekund przed załadowaniem owoców do
komory przechowalniczej. Środek można nanosić również poprzez natryskiwanie na linii konfekcyjnej
(transportowej), zgodnie ze wskazanymi poniżej dawkami.
Najlepsze działanie produktu uzyskuje się przy zastosowaniu na owocach bezpośrednio po zbiorze,
a w przypadku braku takiej możliwości – przed rozpoczęciem przechowywania.
W przypadku wątpliwości dotyczących stosowania środka przed rozpoczęciem przechowywania,
należy skontaktować się z posiadaczem zezwolenia lub podmiotem wprowadzającym środek ochrony
roślin na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:
Jabłka, gruszki
szara pleśń, sina pleśń (mokra zgnilizna powodowana przez Penicillium expansum), gorzka zgnilizna. Maksymalne stężenie dla jednorazowego zastosowania: 300 ml/100 l wody (0,3%)
Zalecane stężenie dla jednorazowego zastosowania: 200-300 ml/100 l wody (0,2-0,3%)
Termin i sposób stosowana: środek stosować przed przechowaniem poprzez zraszanie lub zanurzanie
w cieczy użytkowej.
Stosować maksymalnie 9 ml środka (4,5 l cieczy użytkowej) na 1 tonę owoców.
Maksymalna liczba zabiegów na danej partii owoców: 1
Czereśnie
brunatna zgnilizna drzew pestkowych, szara pleśń, miękka zgnilizna (powodowana przez Rhizopus
sp.).Maksymalne /zalecane stężenie dla jednorazowego zastosowania: 200 ml/100 l wody (0,2%).
Termin i sposób stosowana: środek stosować przed przechowaniem poprzez zraszanie lub zanurzanie
w cieczy użytkowej.
Stosować maksymalnie 9 ml środka (4,5 l cieczy użytkowej) na 1 tonę owoców.
Maksymalna liczba zabiegów na danej partii owoców: 1
Śliwki, brzoskwinie, nektaryny brunatna zgnilizna drzew pestkowych, szara pleśń, miękka zgnilizna (powodowana przez Rhizopus
sp.).Maksymalne stężenie dla jednorazowego zastosowania: 300 ml/100 l wody (0,3%)
Zalecane stężenie dla jednorazowego zastosowania: 200-300 ml/100 l wody (0,2-0,3%)
Termin i sposób stosowana: środek zastosować przed przechowaniem poprzez zraszanie lub
zanurzanie w cieczy użytkowej
Stosować maksymalnie 9 ml środka (4,5 l cieczy użytkowej) na 1 tonę owoców.
Liczba zabiegów:1
Lub w przypadku stosowania na linii konfekcyjnej transportowej
Maksymalne stężenie dla jednorazowego zastosowania: 1200 ml/100 l wody (1,2%)
Zalecane stężenie dla jednorazowego zastosowania: 800 -1200 ml/100 l wody (0,8 – 1,2%)
Termin i sposób stosowana: środek zastosować przed przechowaniem, poprzez natryskiwanie.
Stosować maksymalnie 12 ml środka (1,0 l cieczy użytkowej) na 1 tonę owoców.Liczba zabiegów:1
Maksymalna liczba zabiegów na danej partii owoców: 13 Etykieta środka ochrony roślin Scholar, załącznik do zezwolenia MRiRW Owoce cytrusowe (cytryna, pomarańcza, mandarynka)
niebieska zgnilizna i inne zgnilizny (powodowane przez grzyby rodzaju Penicillium), szara pleśń,
miękka zgnilizna (powodowana przez Rhizopus sp.), antraknoza.Maksymalne stężenie dla jednorazowego zastosowania: 300 ml/100 l wody (0,3%)
Zalecane stężenie dla jednorazowego zastosowania: 200-300 ml/100 l wody (0,2-0,3%)
Termin i sposób stosowana: środek zastosować przed przechowaniem poprzez zraszanie lub
zanurzanie w cieczy użytkowej.
Stosować maksymalnie 9 ml środka (4,5 l cieczy użytkowej) na 1 tonę owoców.Liczba zabiegów: 1Lub w przypadku stosowania na linii konfekcyjnej transportowej
Maksymalne stężenie dla jednorazowego zastosowania: 1250 ml/100 l wody (1,25%)
Zalecane stężenie dla jednorazowego zastosowania: 800 -1250 ml/100 l wody (0,8–1,25%)
Termin i sposób stosowana: środek zastosować przed przechowaniem, poprzez natryskiwanie.
Stosować maksymalnie 12,4 ml środka (1,0 l cieczy użytkowej) na 1 tonę owoców.
Liczba zabiegów: 1Maksymalna liczba zabiegów na danej partii owoców: 1
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI, OKRESY KARENCJI I SZCZEGÓLNE WARUNKI
STOSOWANIA
Okres od zastosowania środka do dnia zbioru rośliny uprawnej (okres karencji):
nie wymagany
Owoce po zabiegu pozostawić do wyschnięcia przed przeniesieniem do przechowalni itp. Owoce, na których zastosowano produkt nie powinny być narażone na bezpośrednie działanie
promieni słonecznych, ponieważ środek może ulegać fotodegradacji.
Środek wykazuje średni poziom skuteczności w ochronie jabłek i gruszek przed gorzką zgnilizną
powodowaną przez grzyb Neofabraea malicorticis (lub grzyby rodzaju Neofabraea)
Środek zawiera substancję czynną fludioksonil (związek fenylopirolowy (PP) – z grupy
inhibitorów transdukcji sygnału), zaklasyfikowaną wg FRAC do grupy 12. W każdej populacji
grzybów patogennych mogą znajdować się formy charakteryzujące się naturalną, bądź nabytą
odpornością na działanie tej substancji czynnej oraz innych substancji czynnych z grupy 12 FRAC.
Regularne stosowanie środków grzybobójczych zawierających substancje czynne z tej samej
grupy, może spowodować wzrost udziału w populacji grzyba chorobotwórczego form odpornych,
co w konsekwencji może doprowadzić do spadku skuteczności zabiegów. W ramach strategii antyodpornościowej należy:stosować rekomendowany środek tylko w zalecanym stężeniu (dawce),stosować środek jak najszybciej po zbiorze, aby w pełni wykorzystać jego właściwości
zapobiegawcze,unikać wielokrotnego stosowania środków grzybobójczych zawierających substancje czynne
o takim samym mechanizmie działania (oznaczonych tym samym kodem grupy FRAC),włączyć do programu ochrony przed chorobami do zwalczania których jest zalecany środek
Scholar inne środki grzybobójcze, zawierające substancje czynne o odmiennych mechanizmach
działania (stosowanie przemienne środków lub sekwencyjne).
SPORZĄDZANIE CIECZY UŻYTKOWEJ Środek użytkować wyłącznie zgodnie z instrukcją. 4 Etykieta środka ochrony roślin Scholar, załącznik do zezwolenia MRiRW Ciecz użytkową przygotować bezpośrednio przed zastosowaniem.
Przed przystąpieniem do sporządzania cieczy użytkowej dokładnie ustalić potrzebną jej ilość.
Przed użyciem wstrząsnąć zawartością opakowania.
Do zbiornika opryskiwacza lub zbiornika używanego do oprysków na linii konfekcyjnej
(transportowej) lub do zanurzania owoców wlać połowę wymaganej ilości wody.
Włączyć mieszadło i dodawać powoli wyznaczoną ilość środka, zgodnie z wybraną technika zabiegu.
Opróżnione opakowanie należy wypłukać trzykrotnie wylewając popłuczyny do zbiornika. Następnie
zbiornik uzupełnić wodą do potrzebnej ilości i dokładnie wymieszać.
W przypadku przerw w opryskiwaniu, przed ponownym przystąpieniem do pracy ciecz użytkową
należy dokładnie wymieszać w zbiorniku.Podczas zabiegu należy zadbać o równomierne użycie produktu, przepływ owoców i stężenie cieczy
użytkowej, w tym celu wskazane jest ciągłe mieszanie cieczy podczas całego procesu.
POSTĘPOWANIE Z RESZTKAMI CIECZY UŻYTKOWEJ, ODPADAMI I MYCIE
APARATURY
Resztki cieczy użytkowej, wodę użytą do mycia aparatury oraz ścieki powstałe po zastosowaniu
środka przekazaćdo podmiotu uprawnionego do odbierania odpadów niebezpiecznych.
Bezpośrednio po pracy aparaturę dokładnie wymyć oraz przepłukać co najmniej trzykrotnie wodą.
Części składowe rozpylacza rozmontować, wymyć i wypłukać osobno.
Regularnie czyścić i kalibrować sprzęt używany do zabiegów, zgodnie z zaleceniami producenta.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI DLA OSÓB STOSUJĄCYCH ŚRODEK, PRACOWNIKÓW ORAZ
OSÓB POSTRONNYCHPrzed zastosowaniem środka należy poinformować o tym fakcie wszystkie zainteresowane strony,
które zwróciły się o taką informację. Nie jeść, nie pić ani nie palić podczas używania produktu.Stosować rękawice ochronne i odzież roboczą w trakcie przygotowywania cieczy użytkowej,
wykonywania zabiegu, sortowania owoców oraz czyszczenia/ kalibracji sprzętu.
Podczas czyszczenia zalecana jest odpowiednia dodatkowa ochrona (gumowe buty i fartuch).
Po użyciu należy wyprać całą odzież ochronną.
Wywietrzyć pomieszczenia po wykonanym zabiegu.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI ZWIĄZANE Z OCHRONĄ ŚRODOWISKA NATURALNEGONie zanieczyszczać wód środkiem ochrony roślin lub jego opakowaniem. Nie myć aparatury
w pobliżu wód powierzchniowych. Unikać zanieczyszczania wód poprzez rowy odwadniające
z gospodarstw i dróg.
Unikać niezgodnego z przeznaczeniem uwalniania do środowiska.