W zakładach zbożowych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dniach 14–20 listopada 2022 r. pszenicę konsumpcyjną kupowano przeciętnie po 1 547 zł/t, o 3% taniej niż tydzień wcześniej i przed miesiącem. Jednak w porównaniu z notowaniem sprzed roku pszenica była droższa o 27%.
Przeciętna cena żyta konsumpcyjnego wyniosła 1 204 zł/t, o 3% mniej niż przed tygodniem. Cena ta była o 1,5% niższa niż przed miesiącem, ale o 18% wyższa niż rok wcześniej.
Średnia cena zakupu jęczmienia paszowego ukształtowała się na poziomie 1 328 zł/t, o 2% niż-szym niż tydzień wcześniej. Cena ta była o 1% niższa niż przed miesiącem, ale o 38% wyższa niż w porównywalnym okresie roku 2021.
Za pszenżyto średnio w kraju uzyskiwano 1 392 zł/t wobec 1 389 zł/t w poprzednim tygodniu. Zboże to było o 2% droższe niż przed miesiącem i o 29% droższe niż przed rokiem.
Owies konsumpcyjny przeciętnie kupowano po 1 338 zł/t. Zboże to było o 1% droższe niż przed tygodniem i o 2% droższe niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniem sprzed roku owies był droższy o 42%.
Według ZSRIR MRiRW w dniach 14–20.11.2022 r. za kukurydzę „suchą” przeciętnie uzyskiwano 1 404 zł/t, o 1% mniej niż tydzień wcześniej i o 2% mniej niż przed miesiącem. Jednocześnie zboże to było o 40% droższe niż przed rokiem. W tym czasie za kukurydzę „mokrą” płacono średnio 907 zł/t, o 1% mniej niż przed tygodniem. Cena ta była nieznacznie (o 0,2%) niższa niż przed miesiącem, ale o 37% wyższa niż przed rokiem.
- W ujęciu regionalnym średnie ceny zakupu pszenicy konsumpcyjnej i żyta konsumpcyjnego były najwyższe w makroregionie południowym. W przypadku jęczmienia paszowego średnie ceny zakupu były najwyższe w makroregionie centralno-wschodnim, a kukurydzy – w północno-zachodnim - poinformowało Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
źródło: KOWR, ZSRiR w MRiRW.