RolnictwoRolnictwo zrównoważone i bezpieczeństwo żywnościowe – priorytetem nowej KE i polskiej prezydencji?
30.10.2024
Udostępnij artykuł:
Wczoraj pod tym tytułem odbyła się debata zorganizowana przez Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin i Polskie Stowarzyszenie Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności oraz firmę BASF Polska. Przedmiotem spotkania było przedyskutowanie celów, wyzwań oraz możliwości dla krajowego rolnictwa pod kątem priorytetów nowej kadencji KE oraz prezydencji Polski w Radzie UE. Wspólnie z przedstawicielami organizacji i stowarzyszeń branżowych, przemysłu, administracji i mediów dyskutowano o rolnictwie efektywnym i przyjaznym dla klimatu oraz roli Polskiej Prezydencji w Radzie UE. Najwięcej czasu poświęcono rolnictwu zrównoważonemu, a także bezpieczeństwu żywności.
zdjecie-1

1 stycznia 2025 r. Polska na sześć miesięcy obejmie przewodnictwo w Radzie Unii Europejskiej. Jakie są postulaty branży na prezydencję?

Głównym jest uznanie rolnictwa za kluczowe nie tylko dla bezpieczeństwa Unii Europejskiej, ale dla całego świata. Tu prelegenci kładli główny nacisk na istotną rolę bezpieczeństwa żywnościowego. W czasie napięć geopolitycznych i w obliczu wyzwań związanych ze zmianami klimatycznymi to według nich absolutny priorytet.

Kolejne postulaty dotyczyły promocji zrównoważonych i regeneratywnych praktyk. Dyskusja skoncentrowana była na przeciwdziałaniu zmianom klimatycznym i adaptacji do tych zmian. Mówiono o konieczności przejścia na zrównoważone, niskoemisyjne rolnictwo, dekarbonizacji. Wykorzystaniu w nowoczesnym sposobie gospodarowania innowacyjnych technologii. Rolnictwo zrównoważone próbuje zachować balans pomiędzy produktywnością a ochroną środowiska. Dzięki stosowaniu różnych koncepcji i technik rolnictwa precyzyjnego, teledetekcji, mapowania pól czy korzystania z nowoczesnych opryskiwaczy możliwe jest niezwykle dokładne, zredukowane do niezbędnego minimum stosowanie pestycydów. Te rozwiązania ograniczają potencjalne zagrożenia dla ludzi i środowiska, więc będą promowane przez UE.

Debata zorganizowana przy współudziale firmy BASF Polska była ożywiona, a podczas dyskusji panelowej, w której uczestniczyli przedstawiciele administracji, nawet burzliwa. Wszyscy uczestnicy spotkania zgodzili się, iż bezpieczeństwo żywnościowe jest aktualnie priorytetem całej bronży. Trzeba koncentrować wysiłki na budowaniu konkurencyjności polskiego rolnictwa oraz na zrównoważonej produkcji żywności.

avatar
Dev Admin
Oceń ten artykuł
(0/5 na podstawie 0 głosów)