Sprawy cen przeanalizowało Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
W zakładach zbożowych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 26.09 – 2.10. 2022 r. za pszenicę konsumpcyjną płacono średnio 1 524 zł/t. Było to o 0,5% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 1% mniej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego zboża była o 50% wyższa niż przed rokiem.
Przeciętna cena żyta konsumpcyjnego wyniosła 1 219 zł/t i była nieznacznie (o 0,2%) wyższa niż tydzień wcześniej. Zboże to było o 1% droższe niż przed miesiącem i o 48% droższe niż w porównywalnym okresie przed rokiem.
Średnia cena zakupu jęczmienia paszowego ukształtowała się na poziomie 1 307 zł/t, o około 1% wyższym niż przed tygodniem. Cena ta była zbliżona do notowanej przed miesiącem, ale o 49% wyższa niż rok wcześniej.
Za pszenżyto średnio w kraju uzyskiwano 1 355 zł/t, o około 1% więcej niż tydzień wcześniej i przed miesiącem. W porównaniu z notowaniem sprzed roku pszenżyto było droższe o 49,5%.
Owies konsumpcyjny przeciętnie kupowano po 1 282 zł/t, o 2% drożej niż przed tygodniem. Jednocześnie zboże to było o 6% droższe niż przed miesiącem i o 93% droższe niż przed rokiem. Za kukurydzę „suchą” przeciętnie uzyskiwano 1 420 zł/t, o 1% więcej niż tydzień wcześniej i przed miesiącem. W tym czasie za kukurydzę „mokrą” płacono 769 zł/t. W porównaniu z notowaniem sprzed roku kukurydza „sucha” była droższa o 35%.
- W ujęciu regionalnym średnie ceny zakupu pszenicy konsumpcyjnej i żyta konsumpcyjnego w kraju były najwyższe w makroregionie południowym. Natomiast za kukurydzę i jęcz-mień paszowy płacono najwięcej w makroregio-nie północno-zachodnim. - poinformowało Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa