Czy w takim razie zwiększanie areałów sadów gruszkowych to dobry pomysł?
- Co trzecie jabłko w UE wyrasta w Polsce (mamy 31% unijnej produkcji) i tylko co piętnasta gruszka (mamy 6% unijnej produkcji). Wytwarzamy ponad 3 mln ton jabłek i tylko około 100 tys. ton gruszek - poinformował Mirosław Maliszewski, prezes Związku Sadowników RP. - W jabłkach wyrasta nam ogromna konkurencja na Wschodzie, w gruszkach jest ona zdecydowanie mniejsza. Konsumpcja gruszek na świecie (poza UE) rośnie szybciej niż jabłek.
Jak jednak podkreśla prezes Maliszewski, do sukcesu w produkcji gruszek potrzeba wielu czynników:
- Obserwując niektóre sady niedawno założone w naszym kraju, można dojść do wniosku, że te czynniki nie są spełniane. Oznacza to, że wiele tych inwestycji niestety nie powiedzie się. Wydaje się więc, że perspektywa „zagruszkowania” się Polski jest dość odległa i na pewno nie nastąpi w najbliższych kilku sezonach - dodaje Miro9słąw Maliszewski w mediach społecznościowych. - Jesteśmy tak naprawdę importerem owoców tego gatunku niż znaczącym eksporterem.