SadownictwoCoraz więcej grusz w sadach. Czy ma to przyszłość?
06.09.2024
Udostępnij artykuł:
Związek Sadowników RP potwierdził informację, ze od kilku lat sadzimy w naszym kraju coraz więcej grusz. Tymczasem w Unii Europejskiej produkuje się ponad 10 mln ton jabłek i tylko około 2 mln ton gruszek, czyli 5 razy mniej. Średnia konsumpcja jabłek wynosi niewiele ponad 12 kg na osobę i mocno spada we wszystkich krajach. Konsumpcja gruszek to niecałe 4 kg na osobę i jest w miarę stabilna.
zdjecie-1

Czy w takim razie zwiększanie areałów sadów gruszkowych to dobry pomysł?

- Co trzecie jabłko w UE wyrasta w Polsce (mamy 31% unijnej produkcji) i tylko co piętnasta gruszka (mamy 6% unijnej produkcji). Wytwarzamy ponad 3 mln ton jabłek i tylko około 100 tys. ton gruszek - poinformował Mirosław Maliszewski, prezes Związku Sadowników RP. - W jabłkach wyrasta nam ogromna konkurencja na Wschodzie, w gruszkach jest ona zdecydowanie mniejsza. Konsumpcja gruszek na świecie (poza UE) rośnie szybciej niż jabłek.

Sprawdź ogłoszenia w kategorii Pszenica paszowa

Jak jednak podkreśla prezes Maliszewski, do sukcesu w produkcji gruszek potrzeba wielu czynników:

  • dobrego stanowiska,
  • dużej wiedzy i doświadczenia,
  • właściwego materiału szkółkarskiego.

- Obserwując niektóre sady niedawno założone w naszym kraju, można dojść do wniosku, że te czynniki nie są spełniane. Oznacza to, że wiele tych inwestycji niestety nie powiedzie się. Wydaje się więc, że perspektywa „zagruszkowania” się Polski jest dość odległa i na pewno nie nastąpi w najbliższych kilku sezonach - dodaje Miro9słąw Maliszewski w mediach społecznościowych. - Jesteśmy tak naprawdę importerem owoców tego gatunku niż znaczącym eksporterem.

avatar
Dev Admin
Oceń ten artykuł
(0/5 na podstawie 0 głosów)