- Ponad 72% wpływów z eksportu produktów rolno-spożywczych uzyskano ze sprzedaży do krajów Unii Europejskiej. Na rynku unijnym sprzedano towary o wartości 22 mld EUR, co oznaczało wzrost o 8% w stosunku do analogicznego okresu 2020 r. Największe przychody z eksportu uzyskano ze sprzedaży do Niemiec (7,6 mld EUR, wzrost o 6%), Niderlandów i Francji (po 1,8 mld EUR, wzrost odpowiednio o 10% i 13%), Włoch (1,6 mld EUR, wzrost o 6%) i Czech (1,3 mld EUR, wzrost o 2%) - informuje KOWR.
Co eksportowano najczęściej? Okazuje się, że w strukturze towarowej eksportu dominowało mięso i produkty mięsne (5,7 mld EUR, wzrost o 6%), w tym głównie mięso drobiowe, przetwory mięsne, mięso wołowe i wieprzowe. Kolejną grupę stanowiło ziarno zbóż i przetwory (3,8 mld EUR, wzrost o 10%), tytoń i wyroby tytoniowe (3,4 mld EUR, spadek o 7%), cukier i wyroby cukiernicze (2,3 mld EUR, wzrost o 7%), produkty mleczne (2,2 mld EUR, wzrost o 10%) oraz ryby i przetwory rybne (1,9 mld EUR, wzrost o 4%).
Wyższy niż przed rookiem był także import rolno-spożywczy do Polski. Osiągnął on 20 mld EUR (90,9 mld zł) i był o 5,7% wyższy niż przed rokiem.