- Przeznaczone na eksport owoce będą musiały pochodzić z plantacji zarejestrowanych w specjalnym rejestrze prowadzonym przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa na potrzeby eksportu do państw trzecich (tzw. rejestr eksporterów). Owoce w przesyłkach będą musiały być wolne od szpeciela pączkowego borówki (Acalitus vaccinii) oraz bakterii Pseudomonas viridiflava, w tym pochodzić z plantacji, które monitorują występowanie tych agrofagów i podejmują w razie ich wystąpienia stosowne działania zwalczające. Przesyłki powinny być także wolne od zanieczyszczeń gleby i resztek roślinnych - poinformował PIORiN.
Zainteresowani plantatorzy mogą uzyskać informacje na temat warunków i zasad rejestracji w rejestrze eksporterów w jednostkach Wojewódzkich Inspektoratów Ochrony Roślin i Nasiennictwa (https://www.gov.pl/web/piorin/wojewodzkie-inspektoraty). Należy również zwrócić uwagę, że producenci wpisani do takiego rejestru będą zobowiązani informować właściwy WIORiN do 30 kwietnia każdego roku o zamiarze prowadzenia w danym sezonie uprawy na potrzeby eksportu do Indii, aby umożliwić inspektorom WIORiN przeprowadzenie kontroli WIORiN pod kątem spełnienia wymagań fitosanitarnych, ustalonych przez Indie.
źródło: PIORiN.gov.pl