RolnictwoProdukcja wina z nową ustawą
04.03.2022
Udostępnij artykuł:
7 marca 2022 roku wejdzie w życie ustawa z 2 grudnia 2021 roku o wyrobach winiarskich. Dodatkowo w obrocie prawnym będzie ustawa o oznaczeniach geograficznych win oraz aromatyzowanych produktów sektora wina której bazą jest ustawa z 12 maja 2011 r.
zdjecie-1

Nowe przepisy są dostosowaniem polskiego prawa do zmian dotyczących rynku wina wprowadzonych na poziomie Unii Europejskiej.

Nowa ustawa o wyrobach winiarskich m.in.:

  •     Upraszcza i ujednolica zasady wpisu do rejestru przedsiębiorców wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich.
  •     W przypadku producentów niewielkich ilości win owocowych jakościowych, cydru i perry (jakościowego, lodowego) oraz miodu pitnego jakościowego  umożliwia wykorzystywanie owoców lub miodu pochodzących z zakupu oraz zwiększa maksymalny limit produkcji ze 100 hl do 1000hl.
  •     Wprowadza zasady znakowania fermentowanych napojów winiarskich w zakresie ich nazw.
  •     Wprowadza nowe kategorie (np. cydr i perry lodowe) oraz zwiększa wymagania stawiane niektórym fermentowanym napojom winiarskim.

Dodatkowo reguluje organizację rynku wina nieuregulowanych w przepisach wspólnotowych, w tym m.in.:

  •     Określa właściwości organów.
  •     Precyzuje obowiązki producentów wina.
  •     Określa zasady ewidencjonowania upraw winorośli położonych na terytorium RP.
  •     Ujednolica zasady certyfikacji wina rocznikowego i odmianowego.
  •     Wskazuje Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa jako organu prowadzącego rejestr przedsiębiorców wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich oraz ewidencję winnic.
  •     Wskazuje Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako organ wyznaczony do kontaktów z Komisją Europejską w zakresie funkcjonowania rynku wina.

Źródło: IJHARS

avatar
Dev Admin
Oceń ten artykuł
(0/5 na podstawie 0 głosów)