Zgłoszenia przyjmuje do dnia 26 listopada 2022 r. mgr Ewelina Kolis-Mikina z Zakładu Upowszechniania i Promocji: e-mail: [email protected], tel. 46 834 54 51
Po zarejestrowaniu, uczestnik otrzyma drogą elektroniczną link pozwalający na dołączenie do grupy.
Uczestnik seminarium będzie mógł włączyć się w dyskusję na czacie.
Czas trwania seminarium – ok. 2 h 55 min.
Udział w seminarium jest bezpłatny.
Program:
10:00 – 10:05 Powitanie uczestników seminarium – dr hab. Agnieszka Masny, prof. IO
10:05 – 10:25 „Zdrowotność i plonowanie wybranych odmian porzeczki czarnej uprawianych w trzech systemach produkcji” – dr Agata Broniarek-Niemiec
10:25 – 10:45 „Występowanie chorób grzybowych oraz plonowanie maliny i truskawki w różnych systemach ochrony” – dr Sylwester Masny
10:45 – 11:05 „Uprawa porzeczki czarnej w różnych systemach dla poprawy potencjału produkcyjnego i jakości owoców” – dr hab. Stanisław Pluta, prof. IO, dr Łukasz Seliga
11:05 – 11:15 „Rozwój i optymalizacja innowacyjnych technik uprawy w celu wydłużenia sezonu i poprawy jakości truskawek” - dr hab. Agnieszka Masny, prof. IO, mgr Jarosław Kołodziejski
11:15 – 11:35 „Doskonalenie technologii produkcji w celu wydłużenia okresu zbiorów i zaopatrzenia rynku w świeże maliny” - dr hab. Agnieszka Masny, prof. IO, mgr Jarosław Kołodziejski
11:35 – 11:55 „Wykorzystanie czujników wilgotności gleby do optymalizacji nawadniania roślin jagodowych w nowoczesnych systemach uprawy” - dr Krzysztof Klamkowski, prof. dr hab. Waldemar Treder
11:55 – 12:15 „Nowoczesne technologie w przechowywaniu owoców jagodowych” - dr Anna Skorupińska, dr Krzysztof Rutkowski
12:15 – 12:35 „Zastosowanie innowacyjnych metod przetwarzania w produkcji przetworów z owoców jagodowych”- dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc, prof. IO, mgr Jan Piecko
12:35 – 12:55 Dyskusja
źródło: Małopolska Izba Rolnicza