SadownictwoSeminarium dla producentów owoców jagodowych
24.11.2022
Udostępnij artykuł:
Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w seminarium online pt. „Rozwój nowoczesnych technologii produkcji dla poprawy plonu i jakości owoców jagodowych (projekt QualityBerry)”, które odbędzie się 1 grudnia 2022 r. od. godz. 10:00.
zdjecie-1

Zgłoszenia przyjmuje do dnia 26 listopada 2022 r. mgr Ewelina Kolis-Mikina z Zakładu Upowszechniania i Promocji: e-mail: [email protected], tel. 46 834 54 51

Po zarejestrowaniu, uczestnik otrzyma drogą elektroniczną link pozwalający na dołączenie do grupy.

Uczestnik seminarium będzie mógł włączyć się w dyskusję na czacie.

Czas trwania seminarium – ok. 2 h 55 min.

Udział w seminarium jest bezpłatny.

Program:

10:00 – 10:05 Powitanie uczestników seminarium – dr hab. Agnieszka Masny, prof. IO

10:05 – 10:25 „Zdrowotność i plonowanie wybranych odmian porzeczki czarnej uprawianych w trzech systemach produkcji” – dr Agata Broniarek-Niemiec

10:25 – 10:45 „Występowanie chorób grzybowych oraz plonowanie maliny i truskawki w różnych systemach ochrony” – dr Sylwester Masny

10:45 – 11:05 „Uprawa porzeczki czarnej w różnych systemach dla poprawy potencjału produkcyjnego i jakości owoców” – dr hab. Stanisław Pluta, prof. IO, dr Łukasz Seliga

11:05 – 11:15 „Rozwój i optymalizacja innowacyjnych technik uprawy w celu wydłużenia sezonu i poprawy jakości truskawek” - dr hab. Agnieszka Masny, prof. IO, mgr Jarosław Kołodziejski

11:15 – 11:35 „Doskonalenie technologii produkcji w celu wydłużenia okresu zbiorów i zaopatrzenia rynku w świeże maliny” - dr hab. Agnieszka Masny, prof. IO, mgr Jarosław Kołodziejski

11:35 – 11:55 „Wykorzystanie czujników wilgotności gleby do optymalizacji nawadniania roślin jagodowych w nowoczesnych systemach uprawy” - dr Krzysztof Klamkowski, prof. dr hab. Waldemar Treder

11:55 – 12:15 „Nowoczesne technologie w przechowywaniu owoców jagodowych” - dr Anna Skorupińska, dr Krzysztof Rutkowski

12:15 – 12:35 „Zastosowanie innowacyjnych metod przetwarzania w produkcji przetworów z owoców jagodowych”- dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc, prof. IO, mgr Jan Piecko

12:35 – 12:55 Dyskusja

źródło: Małopolska Izba Rolnicza

avatar
Dev Admin
Oceń ten artykuł
(0/5 na podstawie 0 głosów)