W zakładach zbożowych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 10–16.10.2022 r. za pszenicę konsumpcyjną płacono średnio 1 592 zł/t. Było to o 1% więcej niż tydzień wcześniej i o 6% więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego zboża była o 48% wyższa niż przed rokiem.
Przeciętna cena żyta konsumpcyjnego wyniosła 1 226 zł/t i była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Zboże to było o 45% droższe niż w porównywalnym okresie przed rokiem.
Średnia cena jęczmienia paszowego ukształtowała się na poziomie 1 328 zł/t, nieznacznie (o 0,1%) wyższym niż przed tygodniem. Cena ta była o 2% wyższa niż przed miesiącem i o 49% wyższa niż rok wcześniej.
Za pszenżyto średnio w kraju uzyskiwano 1 343 zł/t, o 1% mniej niż tydzień wcześniej i nieznacznie (o 0,1%) mniej niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniem sprzed roku pszenżyto było droższe o 44,5%.
Owies konsumpcyjny przeciętnie kupowano po 1 293 zł/t, o 1% taniej niż przed tygodniem, ale o 3% drożej niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie zboże to było o 79% droższe niż przed rokiem.
Za kukurydzę „suchą” przeciętnie uzyskiwano 1 429 zł/t, o 1% więcej niż tydzień wcześniej i o 0,5% więcej niż przed miesiącem. W tym czasie za kukurydzę „mokrą” przeciętnie płacono 880 zł/t, o 9% drożej niż przed tygodniem. W porównaniu z notowaniem sprzed roku kukurydza „sucha” była droższa o 56%, a kukurydza „mokra” – o 43%.
W ujęciu regionalnym średnie ceny zakupu pszenicy konsumpcyjnej w kraju były najwyższe w makroregionie południowym, a żyta konsumpcyjnego w regionie centralno-wschodnim. Natomiast za kukurydzę i jęczmień paszowy płacono najwięcej w makroregionie północno-zachodnim.
źródło KOWR