Polska w 2021 r. była trzecim po Francji i Węgrzech producentem kaczek w Unii Europejskiej z 16% udziałem w unijnej produkcji. Dominującą rasą kaczek hodowanych w Polsce jest Pekin. Kaczki tej rasy cechuje krótki cykl produkcji brojlerów, niezbyt duże wymagania pokarmowe oraz znaczna zdrowotność i duża zawartość mięsa.
Potrawy na bazie mięsa kaczego są stałym elementem tradycji kulinarnych we wszystkich regionach Polski. Wiele potraw z kaczki znalazło się na „Liście produktów tradycyjnych”, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi m.in. Kaczka nadziewana po kujawsku, Kaczka po zamojsku, Kaczka z jabłkami z chojnowskiego dworu czy Kaczka pieczona po wielkopolsku.
Rosnące zainteresowanie konsumentów mięsem kaczym wynika z jego właściwości kulinarnych i zdrowotnych. Mięso kaczki jest soczyste i kruche. Zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego białka i jest lekkostrawne. Właściwości zdrowotne mięsa kaczki wynikają również z zawartości witamin z grupy B oraz A i E. Mięso kacze jest również zasobne w mikro- i makroelementy oraz stanowi źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, co ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
Produkcja kaczek w Polsce w latach 2013–2020 odznaczała się znaczną dynamiką wzrostową. W 2021 r. pogłowie kaczek zmniejszyło się i według danych GUS liczyło5,3 mln sztuk wobec 6,4 mln sztuk w 2020 r., do czego przyczyniła się sytuacja epizootyczna związana z występowaniem wirusa grypy ptaków i koniecznością likwidacji stad. Pomimo odnotowanego spadku, pogłowie kaczek w 2021 r. było dwukrotnie większe niż w roku 2012.
W ujęciu regionalnym hodowla kaczek skoncentrowana jest przede wszystkim w województwie wielkopolskim (1,9 mln szt.; 36% wolumenu produkcji krajowej) oraz w województwie łódzkim (1,1 mln szt.; 22%).
Na rynku unijnym w 2021 r. głównym odbiorcą polskiego mięsa kaczego były zdecydowanie Niemcy (26 mln EUR; 42% udział w polskim eksporcie). Mniejszy udział miały: Dania (5 mln EUR; 8%), Czechy i Litwa (po 3 mln EUR; po 5%), a także Francja
i Rumunia (po ponad 2 mln EUR; po 4%). Poza Unią Europejską największe przychody uzyskano ze sprzedaży mięsa kaczek do Wielkiej Brytanii (8 mln EUR; 14%).