- Wiele chorób przenoszonych jest z pola na pole, z gospodarstwa na gospodarstwo za pomocą maszyn wykorzystywanych w rolnictwie. Czyszczenie sprzętu rolniczego po wykonanej pracy to powinność i profilaktyka, która powinna być stosowana w każdym gospodarstwie - przekonuje WIORiN w Gdańsku. - Poprzez czyszczenie i dezynfekcję można zapobiec występowaniu i rozprzestrzenianiu się organizmów szkodliwych, a w każdym razie zminimalizować prawdopodobieństwo ich wystąpienia.
W przypadku gospodarstw z nałożoną decyzją kwarantannową w sprawie ich wystąpienia, oczyścić i zdezynfekować należy wszystkie maszyny, urządzenia, środki transportu, opakowania, miejsce przechowywania lub ich części oraz inne przedmioty.
Pod nadzorem inspektorów Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Gdańsku Oddziału w Pucku zostało przeprowadzone czyszczenie i dezynfekcja maszyny rolniczej użytej podczas prac polowych.
- Celem wykonanej czynności jest zapobieganie przeżycia i rozprzestrzeniania się chorób i szkodników co pozwala chronić uprawę. Do dezynfekcji można zastosować środki bakteriobójcze dopuszczone do obrotu i stosowania przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi lub środki dezynfekcyjne o działaniu bakteriobójczym posiadające atest Państwowego Zakładu Higieny - poinformowali inspektorzy WIORiN w Gdańsku.
Inspekcja zwraca uwagę na fakt, że pracując brudną maszyną w polu przyczynimy się do przenoszenia chorób i szkodników, oraz pozostawiania w glebie niepożądanych substancji chemicznych. Charakter pracy w polu przyczynia się także do różnego rodzaju zanieczyszczeń. Najczęściej jest to błoto, kurz, pył, kamienie oraz plewy. Istotnym rodzajem zabrudzenia są również resztki nawozów mineralnych, organicznych i chemicznych środków ochrony roślin oraz oleje i smary.
źródło i foto: piorin.gov.pl