Kolejny rok potwierdza ponadprzeciętną przydatność preparatu Arcton WG do zabiegu T1. Jak pamiętamy wiosna była długa i chłodna co sprzyjało rozwojowi chorób podstawy źdźbła, które w ostatnich latach stanowią coraz większy problem. Arcton WG znakomicie wspomógł plantacje w zachowaniu dobrej kondycji i wigoru co dało podstawę do budowy biomasy niezbędnej dla budowy plonu. Zostało to potwierdzone nie tylko w praktyce polowej, ale także w szeroko zakrojonych badaniach prowadzonych przez Agrobiotics.
Ten rok jest czasem intensywnych badań rozwojowych nad kolejnymi produktami wdrażanymi do praktyki rolniczej. ProBeet WG to innowacyjne rozwiązanie w buraku cukrowym rozwiązujący problem Chwościka buraka.
Konwencjonalne rozwiązania chemiczne są bardzo mocno ograniczone pod względem możliwości wyboru skutecznych rozwiązań. Problem odporności na stosowane tych samych substancji aktywnych w różnych produktach nasila się z każdym rokiem i będzie narastał.
Preparat mikrobiologiczny na który nauka nie zna przypadków powstawania odporności patogena jest tutaj, świetnym narzędziem wspierającym rolników chcących uzyskać wysoką polaryzację cukru i satysfakcjonujący plon. Spokój rolnika wynikający z możliwości zastosowania rozwiązania, które nie stymuluje narastania problemu odporności Cercospora beticola na rozwiązania chemiczne jest także bardzo istotne.
Budowanie naturalnej odporności odpowiedzią na choroby rzepaku
Wyzwania związane z presją chorób w innych uprawach w okresie wczesnowiosennym i późnojesiennym zainspirował Agrobiotics do stworzenia Projektu Canola.
Rzepak to uprawa szczególnie narażona na straty plonu powodowane przez choroby, a dodatkowo te występujące jesienią mogą doprowadzić do wypadnięcia plantacji w okresie zimowym. Canola ma za zadanie stymulowanie naturalnej odporności systemicznej roślin a także promują wzrost rzepaku (PGPB – Plant Growth Promoting Bacteria).
Dotychczasowe wyniki potwierdzają założenia projektu związane z doborem właściwego konsorcjum bakterii a zebrane wyniki doświadczeń są bardzo obiecujące.