Pszenicę konsumpcyjną kupowano przeciętnie po 1 569 zł/t, o 3% drożej niż tydzień wcześniej i przed miesiącem. W porównaniu z notowaniem sprzed roku pszenica była droższa o 49%.
Przeciętna cena żyta konsumpcyjnego wyniosła 1 214 zł/t i była nieznacznie (o 0,4%) niż-sza niż przed tygodniem. Zboże to było minimalnie (o 0,3%) droższe niż przed miesiącem oraz o 41% droższe niż rok wcześniej.
Średnia cena zakupu jęczmienia paszowego ukształtowała się na poziomie 1 326 zł/t, o 1% wyższym niż tydzień wcześniej. Cena ta była o 2% wyższa niż przed miesiącem i o 50% wyższa niż w porównywalnym okresie roku 2021.
Za pszenżyto średnio w kraju uzyskiwano 1 358 zł/t wobec 1 355 zł/t w poprzednim tygodniu. Zboże to było o 2% droższe niż przed miesiącem i o 47% droższe niż przed rokiem.
Owies konsumpcyjny przeciętnie kupowano po 1 309 zł/t. Zboże to było o 2% droższe niż przed tygodniem i przed miesiącem. W porównaniu z notowaniem sprzed roku owies był droższy o 83%.
Za kukurydzę przeciętnie uzyskiwano 1 416 zł/t, nieznacznie (o 0,3%) mniej niż tydzień wcześniej. Cena tego zboża była o 1% niższa od notowanej przed miesiącem, ale o 38% wyższa niż przed rokiem.
W ujęciu regionalnym średnie ceny zakupu pszenicy konsumpcyjnej i jęczmienia paszowego są najwyższe w makroregionie północno-zachodnim. W przypadku żyta konsumpcyjnego średnie ceny zakupu są najwyższe w makroregionie południowym, a kukurydzy w makroregionie centralno-wschodnim.
źródło: KOWR