Import zbóż
Z informacji podanych przez KOWR wynika, że okresie lipiec'22 - styczeń '23 import ziarna zbóż do Polski ukształtował się na poziomie około 2,4 mln ton, a jego wartość wyniosła ponad 674 mln EUR. W strukturze importu kukurydza stanowiła 64%, pszenica – 31%, a jęczmień – 4%.
Dodajmy - o tym już pisaliśmy, że w okresie w okresie lipiec 2021 r. – styczeń 2022 r. czyli dokładnie przed rokiem KOWR informował, że wolumen importu zbóż (w ekwiwalencie ziarna) ukształtował się na poziomie około 1,3 mln ton. Nawet z tych danych widać, że rok do roku w okresie w okresie lipiec- styczeń import zbóż nieomal się podwoił.
Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi podał ostatnio dane dotyczące importu pszenicy i kukurydzy do Polski w styczniu 2023 roku w porównaniu z danymi ze stycznia 2022 r.
Pszenica
Kukurydza
Wykresy - biuletyny ZSRIR
Eksport zbóż z Polski
Jak podał KOWR, w okresie siedmiu miesięcy sezonu 2022/2023 (lipiec 2022 – styczeń 2023) eksport ziarna zbóż z Polski wyniósł blisko 5,8 mln ton1 i był o 27% większy niż w porównywalnym okresie sezonu 2021/2022. W strukturze wywozu pszenica stanowiła 43%, kukurydza –40%, pszenżyto –7%, żyto –5%, a jęczmień –3%.
Krajowi eksporterzy lokowali zboże głównie na rynku unijnym (70% wywiezionego ziarna), przede wszystkim w Niemczech (2,5 mln ton – 44% eksportu ziarna). W okresie siedmiu miesięcy sezonu 2022/2023 eksport pszenicy był o 46,5% większy niż w analogicznym okresie rok wcześniej i wyniósł 2,5 mln ton. Wywóz kukurydzy zwiększył się o 56% i osiągnął 2,3 mln ton. W tym czasie wywóz żyta zmniejszył się o 41%, do 288 tys. ton, jęczmienia – o 42%, do 166 tys. ton, owsa–o 45%, do65tys. ton, a pszenżyta –o 7,5%, do 421 tys. ton.
Ziarno pszenicy wywożono przede wszystkim do Niemiec (731 tys. ton, 29% eksportu tego ziarna), Nigerii (331 tys. ton, 13%), RPA (214 tys. ton, 9%), Izraela (170 tys. ton, 7%) oraz Angoli i Arabii Saudyjskiej (odpowiednio 122 tys. ton i 115 tys. ton, po około 5%). Odbiorcą kukurydzy i jęczmienia były głównie Niemcy oraz Niderlandy, żyta – Niemcy, a owsa –Niderlandy oraz Niemcy
źródła: KOWR, ZSRIR