- Warunki wegetacji dla roślin warzywnych w 2023 r. były na ogół mniej korzystne w porównaniu z rokiem poprzednim. Siewy warzyw nastąpiły z pewnym opóźnieniem spowodowanym niskimi temperaturami powietrza i zbytnią wilgotnością gleby. Ocieplenie, notowane w kolejnych tygodniach sprzyjało natomiast wysadzaniu rozsad i siewom warzyw odmian późnych. Znaczny spadek temperatur powietrza na początku maja stanowił silny czynnik stresowy dla roślin, zwłaszcza na plantacjach, na których nie stosowano osłon - przypomina GUS.
W drugiej połowie maja warunki pogodowe polepszyły się, umożliwiając poprawę kondycji roślin i intensywny przyrost plonu handlowego. Proces ten uległ spowolnieniu w czerwcu i lipcu, na co wpłynęły wysokie temperatury powietrza przy utrzymującym się deficycie opadów deszczu. W drugiej połowie lipca i w sierpniu nastąpił wzrost liczby opadów, lecz zarówno ich nasilenie i zakres występowania były zróżnicowane.
W konsekwencji, w niektórych rejonach kraju, bilans wodny poprawił się, lecz na terenach, na których występowały deszcze nawalne i gradobicia, dochodziło do uszkodzeń roślin i strat w plonach.
- Duży problem w trakcie tegorocznego okresu wegetacji stanowiła silna presja ze strony chorób grzybowych oraz licznie pojawiające się szkodniki roślin. Ze względu na niekorzystne warunki pogodowe, prowadzone zabiegi ochrony cechowały się ograniczoną skutecznością. Jednocześnie z powodu znacznego wzrostu cen środków ochrony roślin część producentów ograniczała ich stosowanie - podkreślił GUS.
Do tego dochodzi fakt, że jakość uzyskanych plonów jest przeważnie gorsza niż w latach ubiegłych. Zebrane warzywa cechują się mniejszą masą, a z powodu zmian fizjologicznych gorsza może być ich zdolność do długotrwałego przechowywania.
- Łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) szacuje się na ponad 3,8 mln t, tj. na poziomie niespełna 3% niższym w porównaniu z rokiem ubiegłym. Na uzyskany wynik produkcyjny istotny wpływ miały korzystne warunki pogodowe w ostatnich tygodniach wegetacji. - dodaje GUS.
Ile warzyw wyprodukowano? Jak podaje GUS:
źródło danych GUS