- Inhibitor kiełków ziemniaka Biox-m® został wyprodukowany 100% z naturalnej mięty zielonej. Ta sama mięta stosowana jest w m.in. w gumach do żucia i paście do zębów. Bardzo wysoka koncentracja mięty zielonej 948ml/l powoduje hamowanie wzrostu, usychanie i odpadanie kiełków. Dzięki 100% naturalnemu składowi Biox-m®może być stosowany podczas przechowywania każdego rodzaju ziemniaka - poinformowali nas przedstawiciele firmy Andermatt Polska.
Warto podkreślić, że produkt został dopuszczony do stosowania w uprawach ekologicznych, sama firma od 1988 roku produkuje tylko środki organiczne.
O Biox-m® powinniśmy wiedzieć, że:
Wśród najważniejszych zalet stosowania Biox-m® producent wymienia przede wszystkim fakt, że jest to produkt oparty na olejku miętowym, dzięki czemu jest w 100% naturalny. Warto podkreślić, że po jego zastosowaniu nie ma pozostałości. Może być stosowany na wszystkie rodzaje ziemniaka: stołowy, chipsowy i frytkowy, oraz we wszystkich rodzajach magazynów.
- Produkt powinno stosować się prewencyjnie dla uzyskania najlepszego efektu lub interwencyjnie przy istniejących już kiełkach - wyjaśniają przedstawiciele firmy Andermatt Polska.
Optymalny termin aplikacji Biox-m®:
Nowy program dawkowania Biox-m® przewiduje 3 aplikacje po 60ml/t. Łączna dawka w całym cyklu to 180ml/t. Aplikacje powinny się odbywać co około 6 tygodni co daje łączną ochronę przez ponad 4 miesiące. W przypadku ziemniaka stołowego można zastosować mniejszą dawkę i dłuższy interwał. Możliwa zmiana metody aplikacji po konsultacji z doradcą Andermatt.
Wszystkie dodatkowe informacje o inhibitorze kiełków ziemniaka możemy znaleźć na stronie internetowej firmy Andermatt Polska www.andermatt.pl