RolnictwoCzego szukali w zbożu inspektorzy WIORiN-u?
19.08.2024
Udostępnij artykuł:
w ramach planu kontroli rocznych z zakresu nadzoru fitosanitarnego pracownicy Wojewódzkiej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Poznaniu, Oddziału w Chodzieży przeprowadzili lustracje upraw zbóż w celu oceny upraw pod kątem występowania organizmów niekwarantannowych. Kontroli wizualnej podlegały plantacje żyta oraz pszenicy. Szukano sporyszu zbóż i traw (Claviceps purpurea) i fuzariozy kłosów zbóż (Fusarium spp.). W roku 2024 było to 5 plantacji żyta oraz 5 plantacji pszenicy.
zdjecie-1

- Sprawcami obu chorób są grzyby. Sporysz zbóż i traw objawia się w dość charakterystyczny sposób. Podczas dojrzewania ziarna z kłosów wyrastają ciemne, brunatne lub fioletowe sklerocja. W przeciwieństwie do wielu innych chorób pochodzenia grzybowego sporyszu nie można zwalczać metodami chemicznymi takimi jak zaprawianie ziarna siewnego czy stosowanie fungicydów- poinformowała Jagoda Swadzyniak z  Wojewódzkiej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Poznaniu. Do zastosowania możliwe są jedynie metody niechemiczne, na przykład: stosowanie płodozmianu (zmniejszenie udziału upraw roślin zbożowych), stosowanie kwalifikowanego materiału siewnego.

Objawy fuzariozy kłosów na pszenicy są natomiast trudniejsze do rozpoznania. Jest to bielenie kłosów, przedwczesne żółknięcie plewek oraz pojawienie się pomarańczowego lub różowego nalotu grzybni. Ziarna z takich kłosów są porażone przez grzyby. Podczas zwalczania fuzariozy, bardzo ważna jest prewencja (płodozmian, przyspieszenie mineralizacji resztek pożniwnych). Jednakże w przypadku tej choroby istnieje możliwość wykonania oprysku środkami chemicznymi, które są przeznaczone do zwalczania tego rodzaju grzybów.

Sprawdź ogłoszenia w kategorii Giełda Zbożowa

Należy dodać, że obie choroby powodują powstawanie mykotoksyn, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Do zatrucia może dojść poprzez spożywanie pieczywa a nawet produktów mlecznych (karmienie zwierząt paszą z mykotoksynami). Monitoring plantacji zbóż prowadzony przez Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa, przyczynia się do zapewnienia bezpieczeństwa produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego.

źródło: PIORiN.gov.pl

Autor zdjęć: Agnieszka Nawrot, Jagoda Swadzyniak - WIORiN w Poznaniu

avatar
Dev Admin
Oceń ten artykuł
(0/5 na podstawie 0 głosów)