Co trzeba wiedzieć o ostropeście? Jest ważną rośliną przemysłową uprawianą w wielu krajach. W Polsce obszar upraw ostropestu obejmował przed laty powierzchnię około 2000 ha. Teraz najczęściej uprawiany bywa jako poplon i na paszę. Jest to jednoroczna roślina pokryta kolcami. Wytwarza rozetę, z której wypuszcza silny pęd z rozgałęzieniami przypominający oset.
Doskonale znane są właściwości prozdrowotne tej rośliny. W czasie kryzysu związanego z opłacalnością wielu upraw, najważniejsze jest jednak plonowanie i opłacalność.
- Z uprawy tej rośliny można osiągnąć zbiór rzędu 1,8 tony z ha, a przychód dla rolnika jest większy niż z uprawy rzepaku. Poza tym roślina ta nie ma dużych wymagań; udaje się dobrze na ziemiach słabych. Może być uprawiana kilka razy na tym samym stanowisku - informował kilka lat temu mgr inż. Eugeniusz Mystkowski z Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Roślinę można uprawiać zarówno na cele farmaceutyczne jak i na olej. Najważniejsze jest to, że ostropest jest stosunkowo łatwy w uprawie - roślina osiąga około 2 metrów i podobna jest nieco do ostu z purpurowymi kwiatami. Może być uprawiany w monokulturze. Najlepszy odczyn gleby to pH 5,8, ale udaje się praktycznie na każdym stanowisku. Ostropest lubi ciepło, wilgoć i lekką glebę. Jak czytamy w dostępnej literaturze: posiany dwa lata z rzędu na tym samym stanowisku może rosnąć już bez siewu.
Koszt ochrony uprawy także nie jest wysoki - najwięcej problemów mozgą bowiem sprawić chwasty jednoliścienne.
Czy zatem warto uprawiać ostropest? Oczywiście każdy z nas musi sobie sam odpowiedzieć na takie pytanie, poszukując przede wszystkim partnerów, którzy kupią taki produkt czy to na cele farmaceutyczne czy na cele paszowe. Biorąc jednak pod uwagę łatwość uprawy i kłopoty z opłacalnością zbóż i rzepaku - niewątpliwie warto rozważyć możliwość uprawy ostropestu.
Źródło: PODR w Szepietowie