- W informacjach dotyczących upraw, które w dużej mierze mają wpływ na obniżenie bilansu materii organicznej w glebie podawane są przykłady upraw ziemniaków i buraków cukrowych, jednak nie wiadomo czy wykaz ten poparty jest badaniami naukowymi i czy jest to lista zamknięta, czy też inne uprawy będą traktowane jako uszczuplające materię organiczną, np. warzywa korzeniowe, kukurydza na kiszonkę, czy może jeszcze inne uprawy? - pyta zarząd KRIR.
Podobnie wygląda sytuacja odnośnie podawanych informacji, jakie rośliny będą uznawane za poprawiające bilans materii organicznej. W literaturze fachowej wskazuje się, że pozytywny wpływ na bilans glebowej materii organicznej mają uprawy gatunków roślin takich jak np. bobowate, trawy na gruntach ornych, mieszanki bobowatych z trawami, w tym ze zbożami. Jednakże taka informacja nie jest wiążąca.
- Z uzyskanych informacji wynika, że wielu rolników jest bardzo zainteresowanych możliwością realizacji wskazanej praktyki ale brak rzetelnej informacji na ten temat sprawia, że rolnicy nie mają możliwości racjonalnego zaplanowania zasiewów - dodaje KRIR.
Z niecierpliwością czekamy na odpowiedź, bowiem dla wielu z nas może to być niezwykle ważna informacja przed nadchodzącym sezonem zasiewów.