WarzywnictwoMikrobiologiczna ochrona przed szarą pleśnią
10.05.2023
Udostępnij artykuł:
Szara pleśń powoduje duże straty w plonach szerokiej grupy roślin uprawnych. Często poraża m.in. pomidory, truskawki i ogórki. Sprzyja jej duża wilgotność powietrza, a więc intensywniejsze objawy z reguły występują pod osłonami. Grzyb Botrytis cinerea powodujący szarą pleśń może być zwalczany na różne sposoby, zarówno profilaktycznie jak i doraźnie. Poza tradycyjnymi, chemicznymi metodami ochrony warto rozważyć również korzystanie z preparatów mikrobiologicznych.
zdjecie-1

Szara pleśń powoduje różnorodne objawy w zależności od gatunku i fazy rozwoju. Jest jednak o tyle groźną chorobą, że wpływa bezpośrednio na jakość i wysokość plonów. Częstymi objawami jest gnicie owoców i innych części jadalnych. Dowiedz się więcej o zwalczaniu szarej pleśni w profesjonalnych uprawach ogrodniczych.

Jak działają preparaty mikrobiologiczne?

Preparaty mikrobiologiczne mają szerokie spektrum działania. Bazują one na unikalnych szczepach mikroorganizmów, konsekwentnie wywołujących korzystne efekty dla wielu gatunków roślin. Są przy tym bezpieczne zarówno dla upraw jak i ludzi oraz zwierząt. Zakres działania zależy od ich składu, czyli rodzaju pożytecznych organizmów, które zawierają. Najpopularniejsze preparaty do ochrony przed szarą pleśnią bazują na dobroczynnych, niepatogenicznych grzybach i bakteriach. Wspólną cechą różnych preparatów jest brak negatywnego wpływu na środowisko i ekologiczny aspekt ich stosowania. Ponadto, oprócz ograniczenia szarej pleśni (i innych chorób) wpływają one pozytywnie na kondycję roślin i jakość podłoża. Ich mechanizmy działania oparte są na:

  • wytwarzaniu pożytecznych enzymów, które powodują rozkład ścian komórkowych, grzybów prowadząc do ich zamierania,

  • kolonizowaniu powierzchni rośliny i konkurowanie w tym aspekcie z patogenami.

Bakteryjne preparaty mikrobiologiczne

Preparaty mikrobiologiczne różnią się od siebie rodzajem organizmów, zwalczających grzyby. W przypadku preparatów bakteryjnych niezbędna jest większa ilość wolnej wilgoci (np. warstwy wody), która umożliwia ich poruszanie, rozmnażanie oraz uwalnianie antagonistycznych dla patogenu metabolitów. Rozmnażają się one bardzo szybko, zajmując dostępną powierzchnię. Przykładem bakteryjnego preparatu mikrobiologicznego jest Serifel, zawierający szczep bakterii Bacillus amyloliquefaciens. Zakłócają one kiełkowanie zarodników grzybni i hamują rozwój grzybni, wytwarzając metabolity uszkadzające błony komórkowe grzybów. Serifel stosuje się m.in. w uprawach truskawek, porzeczek, maliny, agrestu, borówki, pomidorów i papryki. Najlepiej sprawdza się zapobiegawczo, zanim dojdzie do wniknięcia patogenu do tkanek roślin, w dawce 0,5 kg na hektar.

Grzybowe preparaty mikrobiologiczne

Preparaty mikrobiologiczne oparte na dobroczynnych grzybach kiełkują i rozmnażają się nieco dłużej, co przekłada się na dłuższy czas zajmowania przez nie dostępnej powierzchni. Są za to mniej zależne od wilgoci i mogą przetrwać, wzrastać i poruszać się w warunkach ograniczonej dostępności wody. Mogą również przenosić składniki odżywcze z zarodników do komórek, co jest niemożliwe w przypadku preparatów bakteryjnych. Dzięki wzrostowi strzępek grzyby mogą też zajmować większą powierzchnię na liściach niż preparaty bakteryjne. Przykładem preparatu grzybowego jest Prestop. Zawiera on grzyby Clonostachys rosae, które pasożytują na patogenach chorobotwórczych, m.in. wywołujących szarą pleśń. Prestop jest przeznaczony do stosowania w uprawach truskawki, pomidora, ogórka, przy produkcji rozsady (warzywa, zioła) i u roślin ozdobnych. Przeciw szarej pleśni wykonuje się opryski dolistne (stężenie 0,5%), zapobiegawczo lub po zauważeniu symptomów.

Czy preparaty mikrobiologiczne można łączyć z chemicznymi pestycydami?

Wprowadzenie preparatów mikrobiologicznych do programu ochrony roślin nie wiąże się z koniecznością rezygnacji z chemicznych środków. Pomiędzy zabiegami ochronnymi mikrobiologicznymi a chemicznymi należy jednak zachować przerwy (zwykle kilka dni). Warto zajrzeć do tabel kompatybilności z innymi preparatami dostępnych w opisach produktów. Oczywiście takie preparaty mikrobiologiczne jak Prestop czy Serifel zmniejszają liczbę wykonywanych zabiegów przy użyciu pestycydów. Dzięki nim ogranicza się ryzyko wystąpienia chorób, w tym szarej pleśni, a jednocześnie produkowana żywność jest zdrowsza. Terminy stosowania zależą od uprawianego gatunku. Preparaty mikrobiologiczne są dużym wsparciem w ekologicznej uprawie, ale warto z nich korzystać także przy stosowaniu tradycyjnych metod walki z chorobami.

Chcesz dowiedzieć się więcej o mikrobiologicznej ochronie roślin przed szarą pleśnią? Odwiedź stronę https://royalbrinkman.pl/ i skontaktuj się z naszymi specjalistami, którzy pomogą Ci wybrać odpowiednie rozwiązanie dla Twojej uprawy.

avatar
Dev Admin
Oceń ten artykuł
(0/5 na podstawie 0 głosów)