- Spadek produkcji w krajach UE, warunkowane zmniejszającym się pogłowiem trzody chlewnej, dotyczyły większości głównych producentów w UE. Uwagę zwraca znaczący, bo 12-proc. spadek ubojów świń w Niemczech oraz w Belgii (-10% r/r) - poinformowali analitycy PKO BP..
Wzrost produkcji mięsa wieprzowego wciąż jednak notowano w Hiszpanii, co spowalniało procesy wychodzenia unijnego rynku wieprzowiny z kryzysu. Rynek wieprzowiny w UE w pierwszych miesiącach 2022 wciąż pozostawał nadwyżkowy.
Jak jest w Polsce?
Z danych przedstawionych przez analityków wynika, ze w dużej skali (-9,2% r/r) zmniejszyła się produkcja w Polsce, a główną przyczyną była niekorzystna sytuacja dochodowa oraz problem ASF wpływający na wycofywanie się wielu podmiotów z chowu trzody chlewnej. O ile w marcu ceny trzody chlewnej w Polsce wzrosły o blisko 50% w ujęciu miesięcznym, wspierane efektami wojny (m.in. z uwagi na drożejący silnie drób oraz wzrosty cen pasz), to dwa kolejne miesiące przyniosły wyhamowanie dynamiki cen. W maju przeciętna cena skupu trzody była wyższa o 23% r/r, ale opłacalność produkcji żywca nie uległa zwiększeniu z uwagi na jeszcze silniejsze wzrosty cen pasz.
Jakie są prognozy?
- Kolejne miesiące prawdopodobnie przyniosą dalsze spadki pogłowia świń w UE, w tym również w Polsce. Zmniejszona podaż przełoży się na podwyżki cen na rynku trzody chlewnej. Oczekujemy, że dynamika wzrostów cen w drugim półroczu 2022 może przyspieszyć do +33-45% w relacji rocznej, choć presja kosztowa w zakresie tuczu wciąż będzie wysoka z uwagi na wysokie ceny zbóż, ale także ceny paliw, energii i rosnące koszty pracy - poinformowali analitycy PKO BP.