RolnictwoNajwięcej eksportujemy mięsa
24.05.2022
Udostępnij artykuł:
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa poinformował, że w pierwszym kwartale br. polski eksport towarów rolno-spożywczych osiągnął 10,2 mld euro i był o 16,2 proc. wyższy rok do roku. W strukturze wywozu dominowało mięso!
zdjecie-1

Eksportowaliśmy przede wszystkim do krajów UE - tu wartość eksportu wyniosła 7,6 mld euro (+21 proc.), co stanowiło 75 proc. przychodów uzyskanych z wywozu tych towarów.

Do krajów pozaunijnych w okresie styczeń-marzec 2022 r. wysłano z Polski żywność o wartości 2,6 mld euro (+4%).

W strukturze towarowej eksportu produktów rolno-spożywczych dominowały mięso i przetwory mięsne. Drugą pod względem wartości pozycję z 12% udziałem w eksporcie produktów rolno-spożywczych zajmowało ziarno zbóż i przetwory.

Przychody uzyskane ze sprzedaży mięsa i przetworów były o 28%. wyższe niż rok wcześniej i wyniosły 2 mld euro. Sprzedaż zbóż i przetworów zbożowych wzrosła o 3%, do 1,2 mld euro.

- Polski eksport produktów rolno-spożywczych w pierwszym kwartale 2022 r. charakteryzował się znacznym wzrostem przychodów, pomimo ograniczeń spowodowanych epidemią koronawirusa oraz wybuchem konfliktu zbrojnego w Ukrainie pod koniec lutego - komentuje Marcin Wroński, zastępca Dyrektora Generalnego KOWR.

Według dyrektora Wrońskiego, bardzo dobre wyniki handlowe są następstwem kilku głównych czynników.

- To przede wszystkim rosnąca aktywność krajowych przedsiębiorców w kierunku dywersyfikacji relacji biznesowych oraz utrzymujący się popyt na polskie produkty na rynku międzynarodowym, dzięki dostosowywaniu oferty asortymentowej przez przedsiębiorców do zróżnicowanych preferencji konsumentów zagranicznych - dodaje Marcin Wrońśki.

Konkurencyjność cenową naszych artykułów żywnościowych wspierał korzystny dla eksporterów kurs złotego względem euro.

avatar
Dev Admin
Oceń ten artykuł
(0/5 na podstawie 0 głosów)