WarzywnictwoNASK będzie śledzić ziemniaki
01.09.2022
Udostępnij artykuł:
Najlepsza koncepcja śledzenia etapów produkcji ziemniaka zostanie wybrana w wyniku konkursu, który organizuje Państwowy Instytut Badawczy NASK. Konkurs ogłoszono w ramach projektu „Paszportyzacja polskiej żywności”, mającego zapewnić konsumentom rzetelne informacje o pochodzeniu żywności. Konkurs ma wyłonić „system do śledzenia zdarzeń w produkcji ziemniaka”
zdjecie-1

Informacje o autentyczności pochodzenia, metodach, a także warunkach hodowli zwierząt i uprawy roślin istotnych dla jakości i bezpieczeństwa żywności są coraz częściej poszukiwane przez polskich konsumentów. Brakuje jednak na polskim rynku systemu, który w sposób kompleksowy i transparentny zbierałby dane i informował o tych wszystkich kwestiach.

- Dlatego w ramach pilotażu projektu „Paszportyzacja polskiej żywności” prowadzone są prace nad stworzeniem ogólnokrajowego systemu informatycznego, zasilanego wiarygodnymi informacjami o pochodzeniu, metodach, a także warunkach hodowli zwierząt i uprawy roślin dla każdego produktu spożywczego dostępnego na polskim rynku. Ma to umożliwić prześledzenie łańcucha produkcyjnego i zweryfikować autentyczność produktów. Aktualnie prace koncentrują się na rynku ziemniaka poinformował NASK.

Dlatego ogłoszono konkurs dla producentów rozwiązań informatycznych wspierających produkcję i przetwórstwo ziemniaka. Celem jednoetapowego konkursu jest wybór najlepszej koncepcji rozwiązania dla śledzenia zdarzeń produkcji rolnej dla rynku ziemniaka i wdrożenie tego rozwiązania u pięciu podmiotów produkujących i przetwarzających ziemniaki. Ogłoszenie konkursu poprzedziły wstępne konsultacje rynkowe.

- Zadaniem uczestników konkursu jest zaprojektowanie mechanizmu umożliwiającego sprawne i jak najbardziej automatyczne gromadzenie zdarzeń w trakcie produkcji rolnej i przekazywanie tych informacji do systemu centralnego. Termin składania rozwiązań mija 14 września o godz. 12 - informuje instytut.

Badania w ramach projektu prowadzone są dla rynku ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny. Inicjatorem badań jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a prace badawcze prowadzone są przez NASK PIB we współpracy z Poznańskim Instytutem Technologicznym.

- Szukamy dojrzałych rozwiązań śledzących zdarzenia w produkcji ziemniaka. Najlepsze otrzyma środki na wdrożenie u pięciu producentów, a my przyglądać będziemy się temu procesowi celem sformułowania wniosków do wymagań dla centralnego systemu współpracującego z tego typu rozwiązaniami – podkreśla Robert Król, Zastępca Dyrektora NASK ds. Nowych Technologii dla Polityk Publicznych.

Sprawdź ogłoszenia w kategorii Jęczmień konsumpcyjny

avatar
Dev Admin
Oceń ten artykuł
(0/5 na podstawie 0 głosów)