Luis Planas, hiszpański minister rolnictwa ostrzegł, że oliwa z oliwek może stać się w Hiszpanii produktem luksusowym. Susze i rekordowe upały zaszkodziły zbiorom, a wyższe ceny energii przyczyniły się do wzrostu kosztów produkcji.
Z szacunków wynika, że w 2022 r. w Hiszpanii prawdopodobnie zostanie wyprodukowanych 800 tys. ton oliwy z oliwek - o 600 tys. ton mniej w skali roku.
- Produkty luksusowe dodają wiele wartości dla branży. Ale w przypadku produktu takiego jak oliwa z oliwek ważne jest, aby pozostał dostępny dla klasy średniej - powiedział hiszpański minister rolnictwa.
W krajach Basenu Morza Śródziemnego oliwa jest tłuszczem podstawowym - Trudno wyobrazić sobie codzienną włoską czy hiszpańską kuchnię bez oliwy.
Polityk powiedział, że jego zdaniem rosnące koszty nie mają wpływu na eksport. Jak zaznaczył, w 2021 roku Hiszpania wyeksportowała 1,1 mln ton oliwy, a w tym roku ceny rosną. Zwłaszcza, jak podkreślił, eksport do USA ,,eksploduje'' i istnieją ogromne możliwości dalszego wzrostu.
Hiszpański minister rolnictwa odniósł się także do perspektyw wzrostu cen żywności.
- Spodziewam się, że ceny żywności będą rosły do końca roku z powodu większego zapotrzebowania w okresie świątecznym, ale od początku 2023 r. wzrost cen powinien się stopniowo zmniejszać - ocenił hiszpański polityk.