W ciągu pierwszego pełnego tygodnia kwietnia rzepak podrożał o 3,9%, przekraczając granicę czterech tysięcy złotych. Warto przy tym zauważyć, że rzepak był w tym momencie aż o 78,4% droższy niż przed rokiem, kiedy to kosztował... 2243 zł/t i wielu z nas uważało, że jest to dobra cena.
Olej rzepakowy rafinowany kosztował w tym samym tygodniu 6703 zł/t i było to o 63% więcej niż przed rokiem.
O 20% wyższa niż przed rokiem jest także cena śruty rzepakowej i wynosi 1532 zł/t.
Tymczasem giełdy owocowo warzywne wskazują na wysokie wzrosty cen niektórych warzyw. Jak wynika z notowań podawanych na Giełdzie Kaliskiej, cena ziemniaków wzrosła o 40% i wynosi średnio 1,26 zł/kg (19 złotych za 15 kilogramów). Drożeje także pietruszka, której cena wyniosła 4,75 zł/kg.
Spektakularnego wzrostu ceny o 40% doczekali się także producenci białej kapusty, której cena wynosi na Giełdzie Kaliskiej 2 zł/kg. Także cebula podniosła swoją wartość o ponad 30% kosztując średnio 1,60 zł/kg.
My, jak zawsze, zachęcamy do odwiedzenia naszych notowań TUTAJ - KLIK.