Biorąc pod uwagę wzrost areału prognozy mówią, że na rynku globalnym w sezonie 2022/2023 produkcja rzepaku może znacząco wzrosnąć. Zgodnie z prognozą USDA z marca 2023 r. światowe zbiory rzepaku w trwającym sezonie 2022/2023 mogą wynieść 86,3 mln ton i być o 16,6% większe niż w sezonie 2021/2022 (74 mln ton).
Jak poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, w 2022 r. odnotowano zwiększenie areału uprawy rzepaku u głównych jego producentów tj. we Francji (wzrost o 25%, do około 1,2 mln ha) i Niemczech (wzrost o 9%, do 1,1 mln ha), co wpłynęło na wzrost zbiorów w Unii Europejskiej. Zgodnie z szacunkiem KE zbiory nasion rzepaku w UE-27 będą prawdopodobnie o blisko 15% większe niż w 2021 r. i mogą wynieść 19,6 mln ton.
- Polska, po Niemczech i Francji, zaliczana jest do grona największych producentów rzepaku w UE–27. Od 2007 r. krajowe zbiory rzepaku przekraczają 2 mln ton, z wyjątkiem lat 2011–2012, kiedy obniżyły się do 1,9 mln ton. Zmiany w wielkości zbiorów rzepaku wynikają z dużej wrażliwości upraw na niekorzystne warunki atmosferyczne, podatności na wymarzanie, a także nietolerancji na niedobory opadów wiosną, co wpływa na spadek plonów rzepaku - poinformował KOWR.
W Polsce ponad 9% areału wszystkich upraw obsiewane jest rzepakiem.
Do UE–27 w okresie od 1 lipca 2022 r. do 12 marca 2023 r. zaimportowano 5,8 mln ton rzepaku, o 57% więcej niż w porównywalnym okresie sezonu 2021/2022. Rzepak do krajów UE sprowadzano głównie z Ukrainy (2,9 mln ton, 50% unijnego importu rzepaku) oraz Australii (2,4 mln ton, 41%). Mniejsze ilości importowano także z Kanady (231 tys. ton, 4%), Urugwaju (131 tys. ton, 2%) i Mołdawii (66 tys. ton, 1%).
Z danych KOWR wynika, że w Polsce produkcja rzepaku jest mniejsza od zapotrzebowania rynku wewnętrznego, a to oznacza, że Polska nie jest w pełni samowystarczalna. Skutkuje to uzupełnianiem krajowych zasobów rzepaku na rynkach zewnętrznych. Wskaźnik samowystarczalności Polski w produkcji rzepaku w ostatnich latach jest zróżnicowany i zależy przede wszystkim od poziomu zbiorów oraz od zapotrzebowania wewnętrznego. Wskaźnik samowystarczalności w produkcji rzepaku w sezonie 2021/2022 oszacowano na poziomie 95%, tj. nieznacznie niższym niż w poprzednim sezonie i niżej niż w sezonach 2013/2014–2015/2016. W sezonie 2022/2023 prognozuje się, że samowystarczalność wzrośnie w stosunku do poprzedniego sezonu i wyniesie 100%.