W ,,Indeksie cen w sklepach detalicznych'' analizowanych jest 12 kategorii produktów. Na 12 badanych kategorii podrożały wszystkie, z czego 8 zaliczyły dwucyfrowe (liczone w procentach) wzrosty.
Jak wyjaśniają autorzy raportu, pandemia i lockdowny przerodziły się w czasowe zatrzymanie produkcji, generując braki towarowe i zakłócenia łańcuchów dostaw. Gdy sytuacja się poprawiła, część surowców była mniej dostępna niż wcześniej. Popyt na nie przeważał nad podażą, co wywołało falowy wzrost cen.
Z ,,Indeksu'' wynika, że w marcu najbardziej podrożały produkty tłuszczowe - o 53,8% r/r. Ceny oleju, które poszybowały o 68,6%, margaryny do pieczenia o 41,6% i masła o 29,2%.
Średnio o 1/4 zdrożały produkty sypkie. W tej kategorii najbardziej poszybowały ceny mąki (o 28 %), a cukier zdrożał o 10,1%. Mięso zdrożało średnio o 22,1%, a nNajwyższy skok odnotowała wołowina (30,2%), drób zdrożał o 15,2%, a mięso wieprzowe o 12%.
Warzywa podrożały średnio o 20,5%. Dwucyfrowe skoki cen notowały w marcu również owoce - 12,3 % i nabiał - 10%.
Poniżej 10% zdrożały tylko napoje (7,2%), dodatki spożywcze (4,5%) i pieczywo ( 4,4%).