Atuva Groch i Bobik® zawiera wyselekcjonowany szczep bakterii brodawkowych z rodzaju Rhizobium leguminosarum var viciae, który jest specyficzny dla roślin grochu i bobiku. Mikroorganizm ten zawiązuje symbiotyczną współpracę z roślinami, która jest obserwowana wizualnie jako brodawki korzeniowe. Współpraca roślin strączkowych z bakteriami brodawkowymi jest konieczna dla uzyskania przez rośliny strączkowe wysokich plonów. Bakterie Rhizobium leguminosarum var viciea są w stanie zaopatrzyć rośliny w około 55 % (i więcej) niezbędnego dla wegetacji roślin azotu.
Pomimo że mikroorganizm ten występuje w glebie naturalnie, z racji prowadzonej praktyki rolniczej, na dużej części gospodarstw (płodozmian bez roślin strączkowych czy też udział roślin kapustnych w płodozmianie) koncentracja bakterii brodawkowych w glebie może być niska. Inokulacja nasion produktem Atuva Groch i Bobik® umożliwia dostarczenie wysoce efektywnego, specyficznego szczepu bezpośrednio na nasiona – a w dalszej kolejności w strefę korzeniową – umożliwiając tym samym szybkie wejście mikroorganizmów w relację symbiotyczną z rozwijającymi się roślinami.
Produkt ten wyróżnia się na rynku ze względu na jakość inokulantu – każda partia produktu jest wielokrotnie testowana pod kątem zawartości mikroorganizmów (koncentracji), zanieczyszczeń oraz czystości inokulantu pod kątem mikrobiologicznym, a także żywotności bakterii.
Wysoka koncentracja produktu Atuva Groch i Bobik® zapewnienia najwyższą jakość inokulacji materiału siewnego grochu i bobiku. Stosowanie tego typu preparatów do zaprawiania nasion, pozwala nie tylko zwiększyć plon roślin, ale również poprawia jego jakość poprzez wzrost udziału białka w ogólnej masie plonu. Rośliny posiadające większą ilość efektywnie działających brodawek korzeniowych pozostawiają również więcej azotu dla roślin następczych.