Dane GUS wskazują, że polski eksport warzyw świeżych w pierwszych 4 miesiącach sezonu zwiększył się o 17% r/r, napędzany silnym wzrostem sprzedaży zagranicznej cebuli o 60% r/r (+26 tys. t).
Eksperci Banku PKO BP zwrócili uwagę także na fakt, że na cebulę utrzymywał się wciąż wysoki popyt na Ukrainie (+23 tys. t), gdzie odnotowano znaczący spadek produkcji tego warzywa z powodu wojny.
- Deficyt podaży tego warzywa odnotowuje się również w niektórych krajach UE, z powodu spadków produkcji wywołanych suszą. Dotyczy to m.in. Hiszpanii, w której, wg portalu freshplaza.com, tegoroczne zbiory cebuli mogły zmaleć nawet o 40% r/r - poinformowali analitycy rolni PKO BP.
Analitycy zauważają przy tym, że ceny warzyw gruntowych utrzymują również wysoką dynamikę wzrostów, mimo dodatnich zmian po stronie podaży. Najbardziej zauważalny wzrost cen odnotowano w przypadku cebuli - przeciętna cena skupu w grudniu 2022 była wyższa aż 2,9-krotnie w relacji rocznej.
Ceny detaliczne w sklepach sięgają 4-5 złotych za kilogram cebuli.