Analitycy Credit Agricole powołują się tu na dane Głównego Urzędu Statystycznego. Zgodnie z szacunkiem GUS, ubiegłoroczne zbiory owoców wyniosły ok. 5,0 mln t (-8% r/r), przy czym ukształtują się one nadal o ok. 4% powyżej średniej wieloletniej za ostatnie 5 lat. Zbiory owoców z drzew zostały ocenione na ok. 4,4 mln t (-8% r/r), podczas gdy zbiory owoców jagodowych na ok. 0,6 mln t (-6% r/r).
Zbiory jabłek oceniono na poziomie ok. 3,8 mln t (-11% r/r), wiśni na ok. 168 tys. t (-9% r/r), śliwek na ok. 126 tys. t (-5% r/r), gruszek na ok. 79 tys. t (-2% r/r) oraz czereśni na ok. 69 tys. ton (-10% r/r). W przypadku owoców jagodowych zbiory truskawek oszacowano na ok. 180 tys. t (-3% r/r), porzeczek ogółem na ok. 130 tys. t (-11% r/r), malin na ok. 96 tys. t (-8% r/r), borówek na ok. 62 tys. t (-3%) oraz agrestu na ok. 8 tys. t (-18% r/r).
Ubiegłoroczne zbory warzyw gruntowych także były mniejsze niż w 2022 roku. Zgodnie z szacunkiem GUS, wyniosły one ok. 3,8 mln t (-3% r/r), a tym samym ukształtowały się o ok. 3% poniżej średniej wieloletniej za ostatnie 5 lat. Zbiory kapusty oceniano są na ok.632 tys. t (-2% r/r), kalafiorów na ok. 128 tys. t (-3% r/r), cebuli na ok. 636 tys. t (-2% r/r), marchwi na ok. 578 tys. t (-7% r/r), buraków ćwikłowych na ok. 259 tys. t (+7% r/r), ogórków na ok. 132 tys. t (-9% r/r), a pomidorów na ok. 171 tys. t (bez zmian). Zbiory warzyw pod osłonami obniżyły się w 2023 r. do 1,3 mln t (-8% r/r). Wstępną ocenę GUS dotyczącą przezimowania upraw poznamy 30 kwietnia.
Jakie są prognozy dotyczące cen owoców i warzyw w 2024?
- Zarówno w przypadku dynamiki cen owoców jak i warzyw mamy obecnie dotyczenia z tendencjami spadkowymi, co wynika w znacznym stopniu z efektów wysokiej bazy z poprzedniego roku oraz relatywnie wysokiej podaży na krajowym rynku. W obu przypadkach czynnikiem podbijającym ceny będzie przywrócenie VAT na żywność od kwietnia 2024 r. - poinformowali analitycy Credit Agricole. - Głównym czynnikiem ryzyka dla naszych ścieżek cen jest kształtowanie się warunków agrometeorologicznych.
źródło: Credit Agricole