RolnictwoGUS: jak przezimowały oziminy?
09.05.2022
Udostępnij artykuł:
Z przeprowadzonych przez rzeczoznawców wojewódzkich w lutym i marcu badań wynika, że w bieżącym roku uprawy ozime przezimowały podobnie jak w roku ubiegłym, praktycznie bez strat - poinformował Główny Urząd Statystyczny.
zdjecie-1

Przebieg warunków agrometeorologicznych w okresie zimy był na ogół korzystny dla zimujących roślin. Notowane spadki temperatury powietrza w pierwszej dekadzie stycznia (lokalnie poniżej -15°C przy gruncie) nie zagrażały oziminom. Powierzchnie upraw ozimych przeznaczone do zaorania po okresie zimowym są niewielkie.

- Oceniając stan upraw w końcu zimy można było stwierdzić, że są one w dobrej kondycji. Pogłębiający się natomiast w marcu niedobór opadów deszczu przyczynił się do zmniejszenia zapasów wody w glebie, przez co potrzeby wodne roślin uprawnych w tamtym czasie nie były w pełni zaspokojone. Intensywne opady śniegu na początku kwietnia, a później deszczu poprawiły stan uwilgotnienia gleby i w pełni zabezpieczały potrzeby wodne roślin - informuje Karolna Banaszak, rzecznik prasowy GUS.

Lokalnie straty zimowe (uszkodzenia roślin) odnotowano w następujących województwach z powodu:

  • wahań temperatury w województwach: lubuskim, mazowieckim, opolskim, podkarpackim, wielkopolskim i zachodniopomorskim,

  • wysuszających wiatrów w województwach: lubuskim, mazowieckim, opolskim, podkarpackim i wielkopolskim,

  • pleśni śniegowej w województwach: mazowieckim i warmińsko-mazurskim,

  • występowania zastoisk wody w obniżeniach terenowych powodujących wymoknięcia roślin w województwach: świętokrzyskim i warmińsko-mazurskim,

  • występowania pokrywy lodowej w województwie mazowieckim,

  • silnych mrozów w województwie lubuskim,

  • innych przyczyn (np. zwierzyna leśna) w województwach: lubelskim, lubuskim, małopolskim, podkarpackim, warmińsko-mazurskim i zachodniopomorskim.

Według oceny rzeczoznawców wojewódzkich GUS, w kraju do zaorania zakwalifikowano tylko ok. 0,1% powierzchni zasiewów zbóż ozimych oraz ok. 0,1% powierzchni rzepaku i rzepiku ozimego.

Z oceny przeprowadzonej w listopadzie przez rzeczoznawców terenowych GUS wynika, że zbóż ozimych pod zbiory w 2022 r. zasiano ok. 4,6 mln ha, tj. nieco więcej niż w roku ubiegłym, z tego:

  • pszenicy ozimej zasiano ponad 2,1 mln ha,

  • żyta ponad 0,8 mln ha,

  • pszenżyta ozimego ok. 1,2 mln ha,

  • jęczmienia ozimego ok. 0,3 mln ha,

  • mieszanek zbożowych ozimych ok. 0,1 mln ha

Powierzchnię obsianą rzepakiem i rzepikiem ozimym szacuje się na ok. 1,0 mln ha.

źródło danych: GUS

avatar
Dev Admin
Oceń ten artykuł
(0/5 na podstawie 0 głosów)