WarzywnictwoSezon na lokalne pomidory z miesięcznym opóźnieniem
31.03.2023
Udostępnij artykuł:
W trzecim tygodniu marca na polskim rynku hurtowym ruszyła masowa sprzedaż pomidorów z lokalnych szklarni. Jednocześnie sezon lokalnych pomidorów szklarniowych w tym roku rozpoczął się z miesięcznym opóźnieniem.
zdjecie-1

O sprawie pisze portal EastFruit.com.

- Pierwsze partie polskich pomidorów szklarniowych pojawiły się na rynku 20 lutego ubiegłego roku, a ich cena zaczynała się od 20 zł/kg. W tym sezonie pierwsze partie pomidorów czerwonych z lokalnych kompleksów szklarniowych pojawiły się na rynku dopiero w zeszłym tygodniu, a ich cena została ogłoszona na poziomie 25 zł/kg. Od 22 marca cena pomidorów szklarniowych spadła średnio o 13%, ale w ujęciu rocznym są one teraz o około 38% droższe niż rok temu - czytamy na portalu EastFruit.com.

Sprawdź ogłoszenia w kategorii Owies konsumpcyjny

Ogromny wzrost kosztów produkcji warzyw szklarniowych oraz problemy z dostępem do paliwa spowodowały ogromne opóźnienia w rozpoczęciu sezonu produkcyjnego i wpłynęły na bieżącą podaż lokalnych pomidorów. Ponadto ceny większości importowanych pomidorów utrzymują się na bardzo wysokim poziomie, co wynika również z problemów z zaopatrzeniem w głównych krajach dostawców – głównie w Hiszpanii, ale także w Turcji (która zakazała eksportu pomidorów, ale zniosła zakaz w ciągu kilku dni) i Maroko.

Źródło: EastFruit.com

avatar
Dev Admin
Oceń ten artykuł
(0/5 na podstawie 0 głosów)