O sprawie pisze portal EastFruit.com.
- Pierwsze partie polskich pomidorów szklarniowych pojawiły się na rynku 20 lutego ubiegłego roku, a ich cena zaczynała się od 20 zł/kg. W tym sezonie pierwsze partie pomidorów czerwonych z lokalnych kompleksów szklarniowych pojawiły się na rynku dopiero w zeszłym tygodniu, a ich cena została ogłoszona na poziomie 25 zł/kg. Od 22 marca cena pomidorów szklarniowych spadła średnio o 13%, ale w ujęciu rocznym są one teraz o około 38% droższe niż rok temu - czytamy na portalu EastFruit.com.
Ogromny wzrost kosztów produkcji warzyw szklarniowych oraz problemy z dostępem do paliwa spowodowały ogromne opóźnienia w rozpoczęciu sezonu produkcyjnego i wpłynęły na bieżącą podaż lokalnych pomidorów. Ponadto ceny większości importowanych pomidorów utrzymują się na bardzo wysokim poziomie, co wynika również z problemów z zaopatrzeniem w głównych krajach dostawców – głównie w Hiszpanii, ale także w Turcji (która zakazała eksportu pomidorów, ale zniosła zakaz w ciągu kilku dni) i Maroko.
Źródło: EastFruit.com