W Hiszpanii zmniejszono dostęp do wody w związku suszą. Ograniczenie ma dotyczyć aż sześciu milionów osób z 495 gmin. Oczywiście, najbardziej ucierpieć z z tego powodu może ucierpieć rolnictwo. Rolnicy i eksporterzy są oburzeni decyzją i argumentują, że jej konsekwencje mogą być opłakane dla całej Europy. Podobna susza była w roku ubiegłym i efekty były widoczne.
- Unijny rynek warzyw podlega wyraźnym ograniczeniom podażowym. Zgodnie z AMI (za S&P Global) produkcja warzyw w UE w 2022 zmalała o 8%. Spadki odnotowano u wszystkich najważniejszych producentów, z czego największe w Hiszpanii (-15% r/r). Największy wpływ na spadki unijnej produkcji warzyw miały mniejsze zbiory cebuli i marchwi, co wynikało z suszy oraz zmniejszonej powierzchni upraw w minionym roku - poinformowali analitycy rolni Banku PKO BP.
W tym roku, ze względu na panującą od 30 miesięcy dotkliwą suszę regionalny rząd hiszpańskiej Katalonii wprowadził daleko idące ograniczenia w użytkowaniu wody. Zgodnie z przepisami, zużycie wody przemyśle ma być zmniejszone o 15 procent, a w rolnictwie - o 40 procent lub zastąpione przez wodę z recyklingu. Rząd Katalonii w lutym zatwierdził dekret zezwalający na przejmowanie studni w celu zagwarantowania dostaw wody pitnej.
O suszy na południu Europy informował także portal EastFruit.com.
- Warunki dla rolników we Włoszech i Portugalii pogarszają się, a około 60% obszarów wiejskich w Hiszpanii jest poważnie dotkniętych suszą, która powoduje usychanie upraw - poinformował portal. - Oczekuje się, że opóźnienie w sadzeniu i sadzeniu wpłynie również na zbiory owoców i warzyw, ponieważ region doświadcza drugiej z rzędu suszy - można przeczytać na portalu. - Według krajowej organizacji rolników Hiszpania już doświadcza nieodwracalnych strat na ponad 3,5 milionach hektarów upraw.
W ubiegłym roku susza w Europie Południowej spowodowała ogromne zainteresowanie ziemniakami z Polski. Czy jest szansa, że w tym roku sytuacja się powtórzy także w stosunku do innych płodów rolnych?
- Polska korzysta na zmniejszonych zbiorach warzyw w UE (głównie Hiszpanii, w mniejszym stopniu Belgii) , co widoczne jest w danych handlowych niektórych warzyw świeżych, ale też przetworów. Polski eksport mrożonych warzyw od lipca’22 do lutego’23 wzrósł o blisko 6% r/r przy odnotowanym spadku produkcji w Polsce o 11% r/r (firmy zatrudniające 50 os. i więcej) - poinformował Bank PKO BP.
Kiepskie warunki dla rolnictwa w Europie Południowej dają więc co najmniej szansę na większy eksport warzyw z Polski. Na razie - jak już informowaliśmy - Główny Urząd Statystyczny poinformował, że siewy warzyw są opóźnione ze względu na chłodną i mokrą wiosnę.